Berba rajčice namijenjene preradi ovisno o vremenu sadnje, dužini vegetacije uzgajanog hibrida, vremenskim uvjetima tijekom vegetacije i primijenjenoj tehnologiji u kontinentalnim područjima Hrvatske uobičajeno započinje početkom kolovoza i traje do pred kraj rujna ako to vremenski uvjeti dozvole.

S obzirom na broj sunčanih dana i temperature tijekom vegetacije te malo oborina i dana s jačom jutarnjom rosom, ovogodišnja proizvodnja u pogledu prinosa i kvalitete na površinama koje su imale dovoljan kapacitet vode na natapanje i uvjete koji prevladavaju u berbi mogla bi biti vrlo uspješna.

Hibridi ograničenog rasta stabljike

Rajčica za preradu bere se jednokratno kombajnima kada je 80 – 85 % plodova zrelo. Zbog tog se razloga u proizvodnji isključivo koriste hibridi ograničenog rasta stabljike što omogućava koncentriranije dospijevanje za berbu te oni čiji su plodovi čvrsti te se lako odvajaju od zelenih lapova cvjetne čaške koja s peteljkom ostaje na cvjetnim grančicama sa stabljikom. Poželjno je da se pravilnim mjerama zaštite sve do pred berbu sačuva zdrava lisna masa. Ona štiti plodove od oštećenja sunčanom paleži. Tako im čuva crvenu boju od izbjeljivanja i održavajući im čvrstoću.

Ujednačeno sazrijevanje, čvrsti plodovi i ravnomjerna obojenost odlike su suvremenih hibrida rajčice za preradu

Prerani gubitak lisne mase, posebice ako je uzrokovan bolestima poput plamenjače, uvjetuje uz intenzivno sunčanu osvjetljenje, brzo mekšanje plodova i manje razdoblje postojanosti usjeva u polju do berbe.

Isto tako, ako se iz bilo kojeg razloga mora krenuti u berbu prije optimalne tehnološke zrelosti, gubici potencijalnog prinosa zbog prisustva većeg udjela zelenih plodova mogu biti znatni. Uobičajeno je pravilo da ako su usjevi visokog potencijala prinosa, bolje je ranije započeti s berbom nego kasniti. Konačni gubitak u berbi prezrelih usjeva često bude i znatno veći.

Da bi se postigla optimalna kvaliteta plodova, zdravi usjev s oko tri četvrtine crvenih zrelih plodova poželjno je prestati natapati desetak dana prije planirane berbe.

Prerana berba i ne otklanjanje cijevi za natapanje uzroci su znatnijih gubitaka i poteškoća u mehaniziranoj berbi rajčice za preradu

Natapanje kapanjem

Kod natapanja kapanjem, ako su cijevi položene nadzemno uz biljke potrebno ih je prije berbe otkloniti jer mogu pričinjavati značajne probleme i otežavati i usporavati samu berbu. Kod natapanja ukopanim cijevima taj je problem znatno manji, osim u slučajevima kad je zbog oštećenja cijevi i njihova prespajanja dio njih ostao na površini.

Mehanizirana berba kod oko 85 % zrelih plodova osigurava najbolji odnos prinosa i kvalitete

Kombajni koji se koriste u berbi rajčice kose biljke uz samo tlo. Uvlače ih u unutrašnjost i s njih posebnim tresačicama odvajaju plodove. Elektronskim se uređajima odstranjuju nedozreli plodovi i eventualne primjese. Zreli se plodovi transportiraju u velike sanduke ili prikolice kojima se dopremaju na preradu. Unatoč dosta preciznim uređajima za izdvajanje neadekvatnih plodova, na svakom je kombajnu neophodno po dvoje, troje ljudi. Oni će korigirati eventualne propuste uređaja za sortiranje.

Učinci suvremenih samohodnih kombajna su izuzetno veliki. Zamjenjuju inače velik broj radnika koji bi bili potrebni za ručnu berbu, samu proizvodnju znatno pojeftinjuju. Također, omogućavaju pravovremenu berbu većih površina. Preduvjeti uspješne mehanizirane berbe su fino obrađeno i poravnano tlo bez gruda i kamenja, nezakorovljen usjev te hibridi čvrstih plodova koji se lagano odvajaju od stapki.

Potencijal rodnosti današnjih hibrida rajčice za preradu su više od 150 t/ha. Prinosi koji se primjenom suvremene tehnologije u kontinentalnim uvjetima Hrvatske mogu ostvariti su uglavnom 100 – 120 t/ha.

Za svaku dopremu rajčice za preradu utvrđuje se kvaliteta o kojoj ovisi i ostvarena cijena

Po prijemu u tvornicu za preradu na svakoj se dopremi utvrđuje kvaliteta čiji minimalni uvjeti su ugovorno propisani s proizvođačima te uz isporučenu količinu služe kao osnovica za obračun.

Foto: prof. dr. sc. Zdravko Matotan