Predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora, zastupnica Marijana Petir zaprimila je odgovor predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića. Podsjetimo, Marijana Petir je postavila zastupničko pitanje o aktivnostima koje Vlada Republike Hrvatske poduzima kako bi država povratila kontrolni vlasnički paket nad Petrokemijom d.d. i imenovala svog predstavnika u upravu Petrokemije d.d.. Petir je pitala i planira li Vlada donijeti odluku o proglašenju Petrokemije d.d. pravnom osobom od posebnog interesa za RH.

Kako je navela, Yildirim Grupa nije poštivala dogovor s državom i resornim Ministarstvom. Ono je ulaganjem sa više od 12 milijuna eura namjeravalo zadržati kontrolni vlasnički paket (25% plus jednu dionicu). Iznenadnim financiranjem u procesu dokapitalizacije Yildirim Grupa u potpunosti preuzela upravljanje Petrokemijom d.d.

Zastupnica Petir je u svom zastupničkom pitanju upozorila hrvatsku Vladu kako se ne smije dopustiti da Petrokemija, kao jedini proizvođač mineralnih gnojiva  u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe, dođe u poziciju da netko s njom može učiniti što god želi i time ugrozi našu poljoprivrednu i prehrambenu sigurnost.

Uz Petrokemiju vezano 1300 radnika i njihovih obitelji

Podsjetila je kako se 25 posto proračuna Grada Kutine i Sisačko-moslavačke županije puni iz Petrokemije d.d.. Uz poslovanje za Petrokemiju je vezano 1300 radnika i njihovih obitelji, kao i 165 000 hrvatskih poljoprivrednika.

Vlada Republike Hrvatskeu svom odgovoru ističe kako je na svojoj sjednici održanoj 6. travnja 2023. donijela Odluku o davanju suglasnosti za sklapanje Dodatka I. Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija d.d., tvornica gnojiva i Odluku o davanju suglasnosti za sklapanje Ugovora o prijenosu Ugovora o dokapitalizaciji i restrukturiranju društva Petrokemija d.d., tvornica gnojiva. Učinjeni su svi potrebni preduvjeti za ulazak novog strateškog partnera u Društvo i daljnji nastavak poslovanja.

Tijekom 2023. godine, na temu osiguranja dodatnih sredstava za modernizaciju pogona, nastavljeni su razgovori s predstavnicima grupacije Yildirim koji su preuzeli udjele u društvu Petrokemija d.d. u ranijem vlasništvu INA d.d. i PRVO PLINARSKO DRUŠTVO d.o.o. U namjeri da financijski stabilizira Društvo te poveća postojeći udjel, Uprava Društva je sazvala održavanje Skupštine. Sve s ciljem donošenja Odluke o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu izdavanjem dionica.

-Uzimajući u obzir navedeno, ovim putem obavještavamo vas da se održavaju daljnji razgovori na navedenu temu s Upravom društva Petrokemija d.d. Sve u cilju kako bi se osigurala dugoročna suradnja na partnerskim osnovama, stoji u odgovoru premijera Andreja Plenković.

Odgovor je uputio zastupnici Marijani Petir na njeno pitanje o tome što Vlada Republike Hrvatske poduzima kako bi država povratila kontrolni vlasnički paket nad Petrokemijom d.d.

Prethodni članakHrana bakine kuhinje
Sljedeći članakObjavljen natječaj za potporu za ograničenje u gospodarenju šumama
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.