Dugo očekivani natječaj za mlade poljoprivrednike, prema indikativnom planu, bio je najavljen za drugi kvartal 2024. godine. Međutim, s obzirom na sve okolnosti, natječaj bi se mogao objaviti do kraja ove godine.

Pravilnik o provedbi Intervencije 75.01. Uspostava mladih poljoprivrednika (NN 99/2024) stupio je na snagu 23. kolovoza ove godine. Uskoro bi trebao biti objavljen ovaj dugo očekivani natječaj.

Bitno je povećati udio mladih poljoprivrednika

U prethodnom programskom razdoblju ova je intervencija bila obuhvaćena Podmjerom 6.1, a mladi poljoprivrednici su u sklopu operacije 6.1.1. Potpora mladim poljoprivrednicima mogli ostvariti fiksnu potporu u iznosu od 50.000,00 EUR-a. Do sada je putem operacije 6.1.1. isplaćeno 74,3 milijuna eura.

Općenito možemo reći kako je broj poljoprivrednika i u Hrvatskoj i u Europi relativno nizak. U Hrvatskoj se on, prema podacima iz 2020. godine, kreće oko 12 %, dok je na razini Europe tek oko 6 % mladih poljoprivrednika.

75.01. natječaj

Za razvoj modernog i konkurentnog poljoprivrednog sektora neophodno je povećati udio mladih poljoprivrednika i osnažiti njihova poljoprivredna gospodarstva. Mladi poljoprivrednici pokazuju veću spremnost za tehnološke promjene i lakše se prilagođavaju izazovima vezanim uz tehnološke promjene u proizvodnji.

Kako bi se potaknuo razvoj takvih gospodarstava potrebno je ukloniti ili ublažiti prepreke na koje mladi nailaze u nastojanjima da se bave poljoprivredom. Neke od glavnih prepreka su svakako otežani pristup poljoprivrednom zemljištu, nejednaki uvjeti na tržištu te nedostatak temeljnog kapitala. Nastavno na iskustva iz prethodnog programskog razdoblja i u novom razdoblju se radi primarno na olakšanju pristupa financiranju EU sredstvima i zemljištu.

Tko se može prijaviti?

Prihvatljivi korisnici su mladi poljoprivrednici koji su nositelji/odgovorne osobe u obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, obrtu kojem je poljoprivreda pretežita djelatnost upisana u obrtnom registru ili trgovačkom društvu kojem je poljoprivredna djelatnost upisana u Registru poslovnih subjekata. Prijavitelji moraju imati prijavljeno prebivalište na području Republike Hrvatske te podmirene odnosno uređene financijske obveze prema državnom proračunu.

Prijavitelji moraju dokazati ekonomsku veličinu gospodarstva od 10.000,00 do 100.000,00 EUR-a. Sjajna je vijest kako je u ovom programskom razdoblju visina potpore povećana s prijašnjih 50.000,00 EUR-a na 75.000,00 EUR-a. Intenzitet potpore i dalje iznosi 100 % ukupno prihvatljivih aktivnosti.

Također, vrlo bitno je napomenuti da korisnik koji je podnio zahtjev za potporu u sklopu intervencije 73.10. nije prihvatljiv korisnik na ovom natječaju.

Tko je mladi poljoprivrednik?

Mladi poljoprivrednik je fizička osoba starija od 18, ali ne i starija od 40 godina koja je po prvi put postavljena kao nositelj poljoprivrednog gospodarstva, ne dulje od 5 godina, u godini podnošenja zahtjeva za potporu. Ta osoba samostalno upravlja poljoprivrednim gospodarstvom. Aktivnosti se provode na poljoprivrednim resursima (zemljište, stoka) koji su u vlasništvu nositelja gospodarstva i upisani u nadležne registre. Također, mladi poljoprivrednik, odgovorna osoba u trgovačkom društvu, mora biti vlasnik najmanje 50 % temeljnog kapitala društva.

Ako prijavitelj nije registriran kao nositelj/odgovorna osoba poljoprivrednog gospodarstva u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu to mora postati najkasnije prilikom podnošenja zahtjeva za isplatu prve rate i ne kasnije od devet mjeseci nakon sklapanja ugovora o financiranju. U ovom slučaju, u obvezi je uz Zahtjev za potporu dostaviti potvrdu o ekonomskoj veličini poljoprivrednog gospodarstva za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ili obrt koji će preuzeti.

Kako bi prijavitelj bio prihvatljiv, u okviru ove intervencije mora posjedovati odgovarajuća stručna znanja i vještine. Njih dokazuje svjedodžbom srednje stručne spreme ili potvrdom o završenom diplomskom ili preddiplomskom studiju agronomskog, prehrambeno-tehnološkog ili veterinarskog smjera. Isto tako, navedeno može dokazati i radnim iskustvom u području poljoprivrede, prehrambene tehnologije ili veterine u trajanju od najmanje dvije godine. Također i potvrdom o završenom priznatom strukovnom tečaju iz područja poljoprivrede, prehrambene tehnologije ili veterine potvrđenom od strane nadležnog tijela.

Ako prijavitelj ne ispunjava prethodno navedeni uvjet, isti mora ispuniti u roku od 36 mjeseci od dana sklapanja ugovora o financiranju odnosno najkasnije prilikom podnošenja zahtjeva za isplatu druge rate.

Što se sve može nabaviti?

Prihvatljive su sve aktivnosti povezane s proizvodnjom i/ili preradom poljoprivrednih proizvoda. Naglasak je stavljen na aktivnosti povećanja proizvodnog kapaciteta. One uključuju nabavu domaćih životinja, jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala jednogodišnjeg i višegodišnjeg bilja uključujući podizanje novih i/ili restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada. Također, aktivnost povećanja proizvodnog kapaciteta moguće je provesti i kupnjom, građenjem i/ili opremanjem zatvorenih/zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva. Minimalna površina u slučaju podizanja plastenika, staklenika i vinograda iznosi 50 m².

Nadalje, prihvatljiva je i aktivnost kupnje ili zakupa poljoprivrednog zemljišta čija površina mora iznositi minimalno 0,05 ha. Kod kupnje zemljišta, iz iskustva se može reći da se situacija može značajno zakomplicirati. Preporuka je da se taj segment troška vrlo pažljivo i konzervativno planira.

Aktivnost kupnje poljoprivredne mehanizacije i gospodarskih vozila također je prihvatljiva. Bitno je napomenuti da je prihvatljiva i kupnja rabljenih traktora, gospodarskih vozila te linija za preradu ne starijih od pet godina. Pri tome je kupnja prihvatljiva isključivo od ovlaštenog prodavatelja. Dakle, rabljeno je dozvoljeno, ali „muzejski primjerci“ koji su znali prolaziti na nekim prethodnim natječajima, sad više ipak nisu dozvoljeni. To je nadasve logično i potrebno, ako želimo kvalitetnu i modernu poljoprivredu.

Isto tako, prihvatljiva je i aktivnost uređenja i poboljšanja kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje, građenje i/ili opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe vlastitih poljoprivrednih proizvoda/prerađevina. Također, vodeći računa o razini obrazovanja mladih poljoprivrednika, prihvatljiva aktivnost je i stjecanje potrebnih stručnih znanja i sposobnosti za obavljanje poljoprivredne proizvodnje i/ili prerade poljoprivrednih proizvoda u iznosu od 10 % iznosa potpore.

Nisu prihvatljive one aktivnosti koje su vezane za ulaganja u kapacitete, mehanizaciju, opremu koje su već bili u posjedu korisnika prije podnošenja zahtjeva za potporu.

Prioritetni sektori – samo mrtvo slovo na papiru ili?

Projekti će biti ocijenjeni prema nizu kriterija uključujući ekonomsku veličinu poljoprivrednog gospodarstva, vlasnički status nositelja poljoprivrednog gospodarstva, indeks razvijenosti JLS u kojoj je sjedište poljoprivrednog gospodarstva, ulaganje u prioritetne sektore, uključenost u ekološku proizvodnju, sustave kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, stručnu spremu i radno iskustvo korisnika te doprinos projekta digitalizaciji proizvodnje.

Prema tipu proizvodnje, najveći broj mladih poljoprivrednika bavi se biljnom proizvodnjom. U okviru toga ponajviše se bavi proizvodnjom žitarica, uljarica, proteinskih usjeva te usjeva vezanih uz stočarstvo.

S obzirom da strategije navode kako je potrebno napraviti odmak od poljoprivrednih kultura niske vrijednosti te povećati prihode usmjeravanjem na proizvode više vrijednosti, prednost pri bodovanju će imati aktivnosti koje se odnose na sektore voćarstva, maslinarstva, vinogradarstva ili povrćarstva. Aktivnost se mora odnositi na jednu vrstu proizvodnje u sektoru biljne ili stočarske proizvodnje u skladu s razdiobom u EVPG kalkulatoru (ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva).

EVPG kalkulator

Također, jako je bitna informacija kako nisu prihvatljive aktivnosti u sektoru proizvodnje cvijeća i ukrasnog bilja, gljiva, sjemena i sadnog materijala, božićnih drvaca te u sektoru stočarske proizvodnje za uzgoj puževa. Logično, rekli bi iskusni koji znaju da neke od ovih kategorija nažalost predstavljaju i plodno tlo za umjetno stvaranje uvjeta pri prijavi na natječaje.

Morate dokazati da je projekt rezultirao povećanjem proizvodnje

Kao što je već spomenuto, naglasak je stavljen na aktivnosti povećanja proizvodnog kapaciteta te samim time i povećanja ekonomske veličine. Ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva za potrebe ovog Pravilnika izračunava se na temelju podataka o prijavljenim površinama iz zadnjeg dostupnog Jedinstvenog zahtjeva za potporu, podataka o prosječnom broju životinja iz Jedinstvenog registra domaćih životinja, odnosno podataka o prosječnom broju pčelinjih zajednica iz Evidencije pčelara i pčelinjaka tijekom 12 mjeseci koji prethode danu objave natječaja.

Za izračun vrijednosti koje nisu obuhvaćene prethodno navedenim evidencijama u obzir se uzimaju podaci iz evidencija o prodaji i iz knjigovodstvenih podataka tijekom 12 mjeseci koji prethode danu objave natječaja.

Neslužbenu verziju ekonomske veličine možete provjeriti brzo i lako korištenjem besplatne aplikacije EVPG kalkulator (link: https://evpg.e-opg.eu/). Službenu verziju za potrebe natječaja morate zatražiti u Ministarstvu poljoprivrede.

Povećanje ekonomske veličine

Jedna od ključnih stavki ovog Natječaja jest da projekt mora sadržavati aktivnosti kojima se postiže povećanje ekonomske veličine poljoprivrednog gospodarstva (SO) dostavljene u trenutku podnošenja zahtjeva za potporu, unutar jedne vrste proizvodnje u sektoru biljne proizvodnje (voćarstvo, grožđe, masline;  povrće, dinje, lubenice, jagode, ljekovito, začinsko i aromatično bilje ili ostalo industrijsko bilje) ili stočarske proizvodnje (goveda, svinje, perad, kopitari, ovce, koze, pčele, kunići) ili jedne ili više vrsta proizvodnje u ostalim sektorima (žitarice, uljarice ili krmno bilje) u skladu s razdiobom u EVPG kalkulatoru od:

a) najmanje 1.000 EUR za korisnike koji imaju SO od 10.000 do 24.999 EUR čije se aktivnosti odnose isključivo na primarnu poljoprivrednu proizvodnju;

b) najmanje 2.500 EUR za korisnike koji imaju SO od 25.000 do 49.999 EUR čije se aktivnosti odnose isključivo na primarnu poljoprivrednu proizvodnju;

c) najmanje 4.000 EUR za korisnike koji imaju SO od 50.000 do 100.000 EUR čije se aktivnosti odnose isključivo na primarnu poljoprivrednu proizvodnju;

d) najmanje 1.000 EUR za korisnike čije se aktivnosti odnose na primarnu poljoprivrednu proizvodnju i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Korisnik je obvezan realizirati jednu od aktivnosti usmjerenu na povećanje proizvodnih potencijala u roku od devet mjeseci od sklapanja ugovora o financiranju, a prije podnošenja zahtjeva za isplatu prve rate. Rok za provedbu svih prihvatljivih aktivnosti iz poslovnog plana je najviše 36 mjeseci od sklapanja ugovora o financiranju.

Ex post razdoblje iliti „nije se za igrati s kontrolama“

Ex post razdoblje obuhvaća trogodišnje razdoblje nakon konačne isplate sredstava. Tijekom postupka provedbe projekta i u ex post razdoblju korisnik mora ostati nositelj poljoprivrednog gospodarstva za koji je ostvario potporu. Mora biti zaposlen na puno radno vrijeme te biti registriran u Registru poreznih obveznika kao porezni obveznik po osnovi plaćanja poreza na dobit ili dohodak i obveznik socijalnih doprinosa (mirovinsko i zdravstveno osiguranje). U slučaju nepoštivanja prethodno navedenih uvjeta, te izlaska kontrole na teren, može doći do vraćanja svih sredstava primljenih u okviru projekta.

Recept za uspješno povlačenje EU sredstava

Detaljno proučiti uvjete prijave

Kao i svaki natječaj, jako je bitno detaljno proučiti uvjete prijave i udovoljavate li kao korisnik te da projekt udovoljava natječaju. Nadalje, ključno je pravovremeno krenuti s pripremom projektne i natječajne dokumentacije. I zapamtite, priprema projekta je tek pola posla… Najveći dio posla i izazova korisnike očekuje kad je projekt odobren i kad treba opravdati utrošena sredstva. Stoga, savjet je da u projekt uđete s kvalitetnim timom ljudi. Tim uključuje i pouzdanog knjigovođu, provjerene dobavljače i izvođače radova te iskusnog konzultanta.

Foto: IPS Konzalting

Pišu:

Ana – Marija Špicnagel, mag. ing. agr. ;

Morana Jednačak, mag. ing. agr.