Hrvatska poljoprivredna komora organizirala je 22. studenog 2024., u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanić u Zadru, Living Lab radionica u okviru Interreg projekta Bioeco-up. Cilj radionice bio je testiranje i evaluacija inovativnih bio-baziranih proizvoda kroz Living Lab pristup, koji potiče održivost i kružno gospodarstvo.
-Ključni ciljevi kroz ovu aktivnost projekta su poboljšanje proizvoda/usluga temeljenih na održivosti kroz sukreaciju korisnika i prakse otvorene inovacije. Projekt 7 lokalnih living labova bit će uspostavljen u različitim zemljama. Svaki će testirati 3 biološka proizvoda (ukupno 21) bioekonomskih tvrtki u pogledu upotrebljivosti, okoliša i marketinških aspekata, objavljeno je iz HPK.
U HPK dodaju kako pristup Living Laba koristi eksperimentiranje u stvarnom životu i aktivno sudjelovanje korisnika, slijedeći načela otvorene inovacije (integracija vanjskog znanja) i inovacije korisnika (korisnici kao izvori inovacija). Osnovna aktivnost je testiranje proizvoda i prikupljanje povratnih informacija korisnika kako bi se identificirale prilike za poboljšanja proizvoda
Living Lab tvrtkama nudi priliku da procijene prednosti svoje poslovne ideje, proizvoda, usluge ili poslovnog modela. Tijekom radionice sudionici su testirali proizvod – energetske pločice od jabuke, stvoren kao nusproizvod neiskorištenog čipsa od jabuke kojeg proizvodi upravo srednja Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola u Zadru. Također su korisnici odgovarali na upitnike te imali priliku sudjelovati u interaktivnim raspravama koji su zapravo ključni za dobivanje povratnih informacija od krajnjih korisnika. Time se i pokazalo kako Living Lab pristup doprinosi razvoju bioekonomije i osnaživanju lokalnih zajednica, ističu iz HPK.