Biskvit:

✦8 bjelanjaka

✦prstohvat soli

✦12 žlica šećera

✦10 žlica oštrog brašna

Priprema: Bjelanjke istući u čvrst snijeg s prsto­hvatom soli uz postupno dodavanje šećera. Špa­tulom lagano umiješati brašno. Uliti u kalup oblo­žen papirom za pečenje dimenzije 40 x 30 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 170 °C oko 20 minuta.

Preljev:

✦150 ml mlijeka

Priprema: Vruć biskvit preliti mlijekom.

Temeljna krema:

✦8 žumanjaka

✦10 žlica šećera

✦400 g margarina

Priprema: Na pari gusto skuhati žumanjke pjena­sto umućene sa šećerom, oko 10 minuta. U ohla­đeno dodati pjenasto izrađen margarin.

Krema od čokolade:

✦400 ml mlijeka

✦1 puding od čokolade

✦1 žlica brašna

✦1 žlica čokolade u prahu

✦1 žlica šećera

Priprema: U mlijeko umiješati prašak za puding, brašno, čokoladu u prahu i šećer. Kuhati miješa­jući pjenjačom dok se ne zgusne. Pokriti prozir­nom folijom i ohladiti. U ohlađeno umiješati pola temeljne kreme.

Krema od vanilije:

✦400 ml mlijeka

✦1 puding od vanilije

✦1 žlica oštrog brašna

✦1 vanilin šećer

✦1 žlica šećera

Priprema: U mlijeko umiješati prašak za puding, brašno, vanilin šećer i šećer. Kuhati miješajući pjenjačom dok se ne zgusne. Pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U ohlađeno umiješati preostalu polovicu temeljne kreme.

Premaz:

✦350 ml vrhnja za šlag

Priprema: Na biskvit močen mlijekom staviti čo­koladnu kremu, pa kremu od vanilije. Ukrasiti čvr­sto tučenim vrhnjem za šlag. Dobro ohladiti.

Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakSve manji broj slučajeva izbijanja afričke svinjske kuge u EU
Sljedeći članakKolač za obitelj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.