Tijesto:

✦ 4 dag Speculaas keksa

✦ ½ dcl ruma

✦ 12 dag masaca

✦ 12 dag čokolade za kuhanje

✦ 6 jaja

✦ 12 dag šećera

✦ 14 dag mljevenih lješnjaka

✦ 2 žličice praška za pecivo

Priprema: Kekse samljeti i natopiti u rumu. Otopiti maslac i čokoladu na pari, pa miješa­jući malo ohladiti. Pjenasto istući žumanjke sa šećerom, te ručno umiješati otopljeni ma­slac s čokoladom, natopljene kekse i mljeve­ne lješnjake s praškom za pecivo. Istući čvrst snijeg od bjelanjaka s prstohvatom soli, pa ih lagano umiješati u smjesu. Dno kalupa di­menzije 20 x 30 cm, obložiti papirom za pe­čenje, te razmazati smjesu. Peći u zagrijanoj pećnici na 165 °C, oko 20 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati vodoravno na 2 dijela.

Krema:

✦ 6,5 dcl mlijeka

✦ 6 žumanjaka

✦ 6 žlica šećera

✦ 2 žlice oštrog brašna

✦ 2 žlice gustina

✦ ½ pudinga od čokolade

✦ 2 žlice Nutelle

✦ 10 dag čokolade za kuhanje

✦ 1 margarin s okusom slatkog vrhnja

Priprema: Izmiksati žumanjke sa šećerom, pa dodati 1,5 dcl mlijeka, brašno, gustin i pu­ding, te dobro izmiksati. Polako uliti u ostatak zavrelog mlijeka i staviti kuhati miješajući dok se ne zgusne. Maknuti s vatre, dodati Nutellu i sjeckanu čokoladu, te miješati dok se ne otopi. Po samom rubu kreme staviti plastičnu foliju i ostaviti da se ohladi. U hladno umiksati izrađen margarin sobne temperature. Na prvi biskvit staviti veći dio kreme, pokriti drugim biskvitom, pa premazati ostatkom kreme.

Glazura:

✦ 10 dag čokolade za kuhanje

✦ 3 žlice ulja

Priprema: Sjeckanu čokoladu s uljem otopi­ti na pari. Kolač preliti dobivenom glazurom.

Recept iz knjige Premium kolači – deserti i slastice

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakTradicija Božića u Hrvatskoj
Sljedeći članakZašto je briga o tlu obveza svakog poljoprivrednog proizvođača?
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.