Domaći jabučni ocat
1 način: Jabuke sameljite, na svakih 10 kilograma dodajte pola litre vode i 5 – 10 grama šećera. Stavite u bačvicu i ostavite da vrije oko dva mjeseca. Prelijte u boce.
2 način: Mljevene jabuke isprešajte da dobijete samo sok. Treći dan će početi vriti – pojavit će se pjena. Taj mošt svakodnevno miješajte. Od mošta će najprije nastati vino, ali ostavite i dalje dok se potpuno ne azbistri i ukiseli, što ovisi o temperaturi. Pretočite u boce.
Ulje s feferonima
PRIPREMITE: 3 dl ulja, 3 feferona, 3 grančice majčine dušice, žličicu papra u zrnu; drugi način: 1 l maslinovog ulja, 10 – 15 sitnih ljutih feferona, 2 velika režnja češnjaka
U oba slučaja očišćene sastojke stavite u ulje i držite na tamnom mjestu.
Ocat s malinama
PRIPREMITE: 1 l bijelog vinskog octa, 30 dag malina, 1 glavicu luka crvene ljuske, po želji nekoliko listića bosiljka
Sve potopite octom i ostavite da odleži tjedan-dva.
Ocat s metvicom
PRIPREMITE: 7 dl vinskog octa, 2 – 3 grančice svježe ubrane metvice, 4 – 5 zrna papra
Opranu i obrisanu metvicu dodajte u ocat i papar. Neka odleži dva tjedna – za salatu i umake.
Ulje s limunom
PRIPREMITE: 1 l ulja, 4 limuna, malo soli
Oprane neprskane limune narežite na tanke ploškice, posolite i ostavite pola sata. Zalijte uljem i prije upotrebe držite na mračnom mjestu jedan sat.
Ulje sa češnjakom
PRIPREMITE: 1 l ulja, 6 velikih režnjeva češnjaka
Češnjak oljuštite, sitno nasjeckajte i držite dva tjedna na mračnom mjestu.
Mirišljivo ulje
PRIPREMITE: 1 l maslinovog ulja, grančicu ružmarina, nekoliko listića žalfije, mali feferon, režanj češnjaka
Očišćene sastojke stavite u ulje i držite na tamnom mjestu.