Napravili smo prošle godine jabučni ocat, ali je mutan i gorak. Zašto?
Domaći se ocat češće kvari od industrijskog jer sadrži više ekstrakta, a manje octene kiseline. Ne smije sadržavati tvari koje mijenjaju njegovu karakterističnu aromu i okus, niti štetočine kao što su octena jeguljica, grinje i za ocat karakteristični štetnici. Ako se pojavi zamućenje, ono može biti posljedica netopivih bjelančevina i bakterija, koje se mogu ukloniti filtriranjem, no zamućenje se treba spriječiti već prilikom provođenja octenog vrenja.
Do promjena u boji i zamućenja može doći i ako posuđe u kojem se drži ocat ima metalne dijelove. Tako npr. željezo uzrokuje karakteristične promjene u boji, odnosno tamnjenje octa i zamućenje. Naravno, zamućenje može biti izazvano i djelovanjem bakterija. Da bi se spriječila pojava bakterija, bitno je stvoriti anaerobne uvjete, provesti pasterizaciju, koristiti određena kemijska sredstva ili provesti dobru filtraciju. Moguće je da je došlo do nekih pogrešaka, vjerojatno prilikom samog procesa, ili su jabuke bile loše, ili je posuđe bilo nečisto ili je premalo kiseline, što dovodi do kvarenja.