Budući da sam Vaš pretplatnik molila bih da mi u nekom od slijedećih brojeva Gospodarskog lista napišete recept za liker od kestena.
Liker od marona
Sastojci:
- 2 kilograma marona
- 500 g šećera (50 dkg)
- 1 L vode
- 500 mL (pola litre) ruma, konjaka ili rakije (alkohol po izboru)
- 2 lovorova lista
- 4 klinčića
Postupak:
Pažljivo očistiti vanjsku ljusku kestena bez zarezivanja unutarnje kožice. Očišćene kestene staviti u lonac hladne vode uz lovorov list i klinčiće i čekati dok voda ne proključa. Kada voda proključa na laganoj vatri kestene kuhati 25 minuta. Nakon kuhanja kestene pažljivo žlicom (koristiti žicu s prorezom kako bi se kesteni dodatno procijedili) izvaditi iz lonca i složiti ih na tanjur da se ohlade. Kada su kesteni gotovo rashlađeni oštrim nožem pažljivo ukloniti i unutrašnju kožicu kestena. U široki lonac uliti vodu i dodati šećer te tako kuhati dok ne zavrije. Pjenu koja će se tijekom kuhanja nataložiti na površini sirupa obrati. Nakon 8 minuta vrenja u sirup dodati očišćene kestene i pustiti ih da ključaju na vrlo laganoj vatri oko 5 min i to bez miješanja.
Nakon 5 minuta, ostaviti kestene i sirup da se ohlade, a zatim kestene žlicom pažljivo izvaditi iz sirupa te ih u posebnu široku staklenku složiti u slojevima. Lonac u kojem ste kuhali sirup vratiti na vatru i ostaviti da ponovno proključa. Tijekom kuhanja obrati pjenu sirupa nekoliko puta da se ona potpuno ukloni te u sirup dodati alkoholni liker, promiješati i pustiti da se ohladi na sobnu temperaturu. Nakon što se smjesa ohladi pažljivo ju prelijte preko kestena u staklenci. Ako nema dovoljno tekućine koja će pokriti sve kestene u staklenci dodati još alkohola, ali bez miješanja. Staklenku zatvoriti i ostaviti ju na hladnom tamnom mjestu 2 tjedna ili više.