Kod prijatelja sam jeo uz ostalo jelo i kuhani jagodičasti špinat čiji mi se okus svidio. Njegova žena na moj upit gdje ga je kupila, odgovorila je da je dobila od prijateljice. O kakvom se špinatu radi?
Jagodičasti špinat (Chenopodium capitatum) je jestiva jednogodišnja biljka, porijeklom prastaro europsko povrće uzgajano do oko 1800. godine, kad ga je zamijenio sadašnji obični špinat, a on je pao u zaborav i preselio se u Aziju. Danas se ponovno vraća u europske prostore. Ovo je vrlo neobično povrće, koje fascinira svojim izgledom, ali zadovoljava i gurmanske prohtjeve.
Lišće je vrlo ukusno i priprema se na razne načine kao i obični špinat – kuhanjem, dodavanjem u juhe, priprema se salata, a može se i zamrzavati. Jagodice su kao šumske, vrlo dekorativne i jestive. Okus im je neodređen, ali ga dobre kuharice svakako mogu učiniti ukusnim. Plodovima je moguće vrlo atraktivno dekorirati jela.