Što je to i kako se proizvodi ekspedicijski liker?
Ekspedicijski liker je sirup proizveden otapanjem saharoze (kristalnog šećera) u istom vinu koje smo koristili za proizvodnju pjenušavog vina, uz dodatak vinjaka (konjaka) i vinskog destilata u kojem su macerirane prezrele bobice grožđa i to aromatičnih sorata. Uz šećer vinu se dodaje i limunska kiselina. Priprema ekspedicijskog likera tajna je svake vinarske kuće. U osnovi, ekspedicijski liker priprema se tako da se u jednu litru osnovnog toplog vina otopi 60 dag šećera i 2 – 3 dag limunske kiseline. Kada se vino ohladi dodamo mu 0,5 dcl dobrog konjaka ili vinjaka.
Prema količini doziranog ekspedicijskog likera, neki autori pjenušce razvrstavaju:
• suhi pjenušac do 10 g/l eksped. likera
• polusuhi od 10 do 24 g/l eksped. likera
• poluslatki od 20 do 40 g/l eksped. likera
• slatki preko 55 g/l eksped. likera