Kuhao sam rakiju od marelica, no nakon “prvog kotla” ustanovio sam da destilat ima miris i okus po octu. Kako mogu dobiti dobru rakiju?
Ako ste utvrdili da je destilat kiselog okusa po octu, znači da je prilikom i procesa vrenja došlo do povećanog stvaranja octene kiseline. To se obično događa ako je zrak imao pristup komini za vrijeme vrenja, tj. došlo je do infekcije komine octeno kiseli bakterijama. Octena kiselina uklanja se dodavanjem destilatu čistog kalcijevog karbonata (CaCO3), tj. vapna. Bolje je ako ste taj nedostatak primijetili već kod destilata nakon prve destilacije (sirovi destilat), tako da se kalcijev karbonat može odmah dodati, ali se Potrebno je dodati količinu od oko 150 g kalcijevog karbonata na 100 litara komine.
Postupak
Sirovom destilatu doda se potrebna količina kalcijevog karbonata i dobro promiješa. Nakon toga može se sirovi destilat zajedno s dodanim kalcijevim karbonatom podvrgnuti ponovnoj destilaciji. Ako ste kalcijev karbonat dodali već gotovom destilatu, potrebno je pričekati barem dva do tri dana da se destilat iznad taloga potpuno izbistri. Tada se izbistreni destilat dekantira (odvoji) od bijelog taloga i filtrira.
Miroslav Banić, dipl. ing.