Kuhao sam rakiju od marelica, no nakon “prvog kotla” ustanovio sam da destilat ima miris i okus po octu. Kako mogu dobiti dobru rakiju?
Ako ste utvrdili da je destilat kiselog okusa po octu, znači da je prilikom i procesa vrenja došlo do povećanog stvaranja octene kiseline. To se obično događa ako je zrak imao pristup komini za vrijeme vrenja, tj. došlo je do infekcije komine octeno kiseli bakterijama. Octena kiselina uklanja se dodavanjem destilatu čistog kalcijevog karbonata (CaCO3), tj. vapna. Bolje je ako ste taj nedostatak primijetili već kod destilata nakon prve destilacije (sirovi destilat), tako da se kalcijev karbonat može odmah dodati, ali se Potrebno je dodati količinu od oko 150 g kalcijevog karbonata na 100 litara komine.

Postupak
Sirovom destilatu doda se potrebna količina kalcijevog karbonata i dobro promiješa. Nakon toga može se sirovi destilat zajedno s dodanim kalcijevim karbonatom podvrgnuti ponovnoj destilaciji. Ako ste kalcijev karbonat dodali već gotovom destilatu, potrebno je pričekati barem dva do tri dana da se destilat iznad taloga potpuno izbistri. Tada se izbistreni destilat dekantira (odvoji) od bijelog taloga i filtrira.

Miroslav Banić, dipl. ing.

Prethodni članakProdaja koštica buče
Sljedeći članakVarivo od povrća i mesa
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.