U koje se sve svrhe mogu upotrijebiti plodovi drobnice?
Plodovi drobnice ili divlje kruške užitni su svježi, sušeni ili prerađeni. U narodnoj medicini, listovi i kora djeluju antiseptički dok plodovi imaju blagotvoran učinak na sluznicu crijeva. Drobnica je poznata medonosna vrsta koja daje aromatičan med. Svježi plodovi sadrže u prosjeku oko 24% vode, 3-13% šećera, 0,2% uglavnom jabučne kiseline, 0,4% bjelančevine, 0,3% masti, 3,5% pektina, 2,5% neprobavljivih tvari, vitamin A i C, te minerale: kalij, fosfor, magnezij i spojeve kalcija. U ljudskoj prehrani koristi se zreli plod, za rakiju, marmeladu, džemove. Plodovi predstavljaju izvrsnu hranu za jelensku, srneću i crnu divljač, a pogodni su i za destiliranje. U hranidbi medvjeda plod divlje kruške sudjeluje do 20%, a jedno prosječno stablo (s volumenom krošnje od 25 m3) daje oko 50 kg svježih plodova. Na 1000 ha lovno produktivne površine medvjeda treba biti oko 50 prosječno razvijenih stabala divlje kruške.