Je li točno da osim pozitivnih prehrambenih svojstava, batat je vrlo korisna hrana za bolesnike koji boluju od šećerne bolesti?
Batat je vrlo korisna hrana za dijabetičare zahvaljujući niskom glikemijskom indeksu, koji osigurava sporiju absorpciju glukoze, pa nema štetnog stresa za organizam. Batat je veliki izvor dijetarnih vlakana, koja su neophodna za pravilno funkcioniranje probave, čime se smanjuje rizik od raka debelog crijeva i sličnih bolesti. Preporuka je da se batat za jelo (bez obzira na pripremu) koristi 2 do 3 puta tjedno u količini do 200 g.
Odlična je i vrlo prihvatljiva hrana za djecu i sportaše jer daje energiju, a ne pospješuje debljanje.Za jelo se može koristiti i spremati kao krumpir; kuhan, pečen, pržen, pire i sl. Kod kuhanja treba znati da je kuhanje na pari bolje nego kuhanje u vodi, a zbog čuvanja okusa i arome, kuhati ga treba 30-40 minuta. Batat se može peći na iste načine kao i krumpir i pripremati kao samostalno jelo ili kao prilog uz mesna jela. Pogodan je i za pečenje na roštilju, a može se preraditi u brašno, pire, čips, sokove, rakiju, pivo itd.
Dr. Bruno NOVAK