Što je to tiražni liker i zašto se dodaje kod proizvodnje pjenušavog vina?
Tiražni liker je otopina (sirup) koja se dobije od vina kojemu dodamo šećer i selekcionirani vinski kvasac. Taj sirup dodaje se temeljnom ili osnovnom vinu, koje zatim razlijevamo u boce gdje započinje drugo vrenje (vrenje u boci). Kod proizvodnje pjenušavog vina razlikujemo osnovno ili temeljno vino koje se dobije vrenjem mošta – to je prvo vrenje. Drugo ili sekundarno vrenje u boci potiče se tiražnim likerom (prvim vrenjem dobijemo osnovno vino, jedne sorte ili mješavinom sorata). Drugo vrenje, nastaje razlijevanjem temeljnog vina, u boce, odnosno vina koje smo dobili vrenjem mošta. Vino koje smo dobili prvim vrenjem, (vrenjem mošta) dodali smo tiražni liker sastavljen od šećera i kvasaca i tada počinje drugo vrenje). Pjenušavo vino, uz druge određene sastojke sadrži i povećanu količinu ugljičnog dioksida, a tlak u prirodnom pjenušavom vinu mora iznositi najmanje 3,0 bara. CHARMAT je postupak proizvodnje pjenušavog vina, gdje je bocu zamijenila cisterna. Postupak je dobio naziv po autoru Eugenu Charmatu. Osnovni postupak je takav da se u cisterni najčešće s dvostrukim stijenkama, provodi dirigirano vrenje. Pjenušavo vino odvaja se od taloga, filtrira i puni u boce.
Mr. Milorad ZORIČIĆ