Možete li mi opisati simptome nedostatka kalcija u plasteničkom uzgoju salate?
Salata kao povrtna kultura izrazito je osjetljiva na povećanu kiselost tla, pa stoga i na nedostatak kalcija koji se vrlo često javlja u takvim tlima. Kalcij kao biogeni element neophodan je u ishrani jer sudjeluje u diobi stanica, izgradnji stanične stijenke i produživanja stanica odnosno sudjeluje u rastu vegetativnih organa i korijenja. Listovi salate čije stanice sadržavaju dovoljnu količinu kalcija otporniji su na mehanički pritisak i takva salata bolje podnosi manipulaciju tijekom berbe i transporta jer im je stanična stijenka elastičnija i stabilnija. Kao rezultat toga, stanice koje imaju visok sadržaj kalcija neće biti samo otporne na mehanička oštećenja, nego i otpornije na napad bolesti.Uslijed nedostatka kalcija kod salate dolazi do usporavanja cjelokupnog vegetativnog rasta. Iz razloga što je kalcij slabo pokretljiv, u biljci simptomi nedostatka prvo se uočavaju na najmlađem listu koje ostaje sitno, tamnije i naboranije više nego što je normalno. Kasnije se simptomi nedostatka uočavaju i na starijim listovima. Smeđe ili sive pjege (nekroze), prvo se pojavljuju uz rub lista, a u kasnijim fazama nedostatka zahvaćaju cijeli list koji odumire. Odumrlo tkivo lišća je sivozeleno. Listovi salate kojima nedostaje kalcija podložniji su napadu sive plijesni jer nizak sadržaj kalcija uvjetuje veću količinu enzima (poligalakturonaze) koje koriste gljivice (uzročnici bolesti) za penetraciju stanične stjenke.
Mirela TRDENIĆ, dipl. ing.