U „gospodarskom oglasniku“ našeg lista čitam, da se prodaju ratila za rezidbu korijenja voćaka. Zašto i kada se reže korijenje?
Rezidba korijenja voćaka najčešće se obavlja u cilju smanjenja naizmjenične rodnosti. Njome se poboljšava omjer citokinina i giberelina, što povoljno djeluje na zametanje rodnih pupova. U kombinaciji s umjerenom rezidbom krošnje, rezidba korijenja u ožujku obavljena samo s jedne strane voćaka na udaljenosti od oko 50 cm i do dubine od 40-50 cm daje dobre rezultate na jabuci sorte ‘Elstar’ posađene na podlozi M9 u sklopu od 3000-4000 voćaka/ha. Osim redovitije rodnosti, povećava se i masa plodova, što je jako važno za sorte sitnog ploda. Rezidba korijena se može obavljati i na drugim voćkama s istim ciljem, ali je prije njenog uvođenja dobro potražiti savjet stručnjaka jer uzrok naizmjenične rodnosti ne mora biti uvijek loše zametanje rodnih pupova.
Prof. dr. sc. Tomislav JEMRIĆ