Kakav je to sir tofu i od kojeg mlijeka se proizvodi?
Tofu je najrasprostranjeniji sojin proizvod. Priprema se dodavanjem sredstva za zgrušavanje u prokuhano, još toplo sojino mlijeko. Na dalekom istoku tradicionalno se koristi kalcijev sulfat (CaSO4) ili magnezijev klorid (MgCl2), poznat kao nigari. Zgrušano sojino mlijeko odvaja se od žućkaste tekućine i stavlja u kalupe gdje se pod pritis kom cijedi ostatak tekućine i formira tofu. Čuva se u hladnjaku, u zatvorenoj posudi, preliven hladnom vodom koja se obavezno svakodnevno mijenja. Može se koristiti za pripremu slanih i slatkih jela. Kod slanih jela dobro ga je bar 15 minuta marinirati u soja umaku, uz dodatak začina po želji (đumbira, bijelog luka, začinskog bilja). Narezan na ploške ili kocke može se potom peći na grillu, pržiti u ulju ili pohati obavijen u kukuruzno brašno. Miso je fermentirana i odstajala pasta od soje ili soje fermentirane s ječmom i rižom, uz dodatak morske soli. Mazive je konzistencije i ugodne arome. Sadrži obilje živih enzima.
M. K., dipl. ing.