Više puta ste pisali o ljekovitosti imele. Kako pripremiti listiće imele za čaj, da li ih usitniti, kako kuhati i piti?


Za pripremu čaja od bijele imele (Viscum album L.) koriste se osušeni i usitnjeni listovi ili vršni dio biljke (do trećeg koljenca). Čaj se priprema hladnim postupkom – jedna do dvije čajne žlice usitnjenih dijelova biljke moči se 10-12 sati u 2,5 dl hladne vode, a nakon toga procijediti. Prije upotrebe čaj se zagrije na ugodnu temperaturu. Piju se 2 šalice tijekom dana, obično ujutro i uvečer. Čaj se pije za poboljšanje cirkulacije, regulaciju tlaka, jačanje imuniteta, kod vrtoglavice, poremećaja u radu srca, različitih upalnih stanja (upala zglobova) itd. Standardizirane iscrpine bijele imele koriste se u onkologiji za ublažavanje simptoma bolesti.

Prethodni članakKako koristiti crvenu kleku?
Sljedeći članakZapočela je gradnja prve ULO hladnjače u Republici Hrvatskoj
Marija Kranjčević, dipl. ing. biologije
Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu, na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja. Rođena je 18.10.1958. godine u Pakracu. Nakon završene Gimnazije u Daruvaru 1977. godine upisuje se na Prirodoslovno matematički fakultet u Zagrebu, studij Biologije. Diplomirala je 1981. godine i 20 mjeseci radila na Zoologijskom zavodu PMF-a kao asistent pripravnik. 1985. godine zaposlila se u Prirodoslovnom društvu „Ljekovita biljka“ i od tada se počinje intenzivnije baviti ljekovitim biljem. Stalna je suradnica Gospodarskog lista od 1991. godine. Zaposlena je u poduzeću Ekoherbalia d.o.o. u Zagrebu na rukovodećim poslovima u proizvodnji ljekovitih pripravaka na bazi bilja.