Imam vinograd na području Kloštar Ivanića i trsove zaražene zlatnom žuticom. Sorte vinove loze u mom vinogradu su škrlet, moslavac i frankovka, sorta koja je jače zaražena je škrlet . Zanima me gdje mogu prijaviti bolest, odnosno kod kojeg nadležnog fitosanitarnog inspektora?
Fitosanitarna inspekcija Zagreb, Zračna Luka Zagreb, p.p. 48, 10150 Zagreb – Zračna Luka, mjesno je nadležna za područje Kloštar Ivanića. Tel. brojevi su 01 6265-219, 01 6265- 255, 016265-259, 016265-267. Fitosanitarna inspekcija, tijekom 2014. godine, zajedno sa stručnjakom Zavoda za zaštitu bilja Zagreb, obavila je poseban nadzor na području Kloštar Ivanića, sukladno godišnjem programu provođenja posebnog nadzora, donesenim na temelju Zakona o biljnom zdravstvu (NN 75/05., 55/11.), a koje donosi Ministar na prijedlog čelnika nadležne uprave. Tijekom nadzora pregledano je nekoliko vinograda u kojima su uočeni simptomi zaraze fitoplazmom MLO ili zlatna žutica vinove loze, uzeta su dva uzorka, u kojima je laboratorijskom analizom (analizu je obavio laboratorij Zavoda za zaštitu bilja, Rim 98 u Zagrebu) potvrđena zaraza tom fitoplazmom. Naredbom o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje zlatne žutice vinove loze, koju prouzrokuje štetni organizam Grapevine Flavescence doree MLO (NN 7/13.), propisane su obveze posjednika u slučaju potvrđene zaraze (uništenje svih trsova s korijenom koji pokazuju tipične simptome zaraze i suzbijanje američkog cvrčka), te određivanje granica demarkiranog područja. Troškove provođenja posebnog nadzora i laboratorijske analize koje se obavljaju u sklopu njega snosi RH. Ako posjednik sam uzima uzorak, plaća troškove analize sukladno Pravilniku o naknadama za poslove zdravstvene zaštite bilja (NN 116/09., 25/11., 57/15.). Naknada za analizu na fitoplazmu iznosi 1.500,00 kn po uzorku. O fitoplazmi, zarazi i simptomima, Zavod za zaštitu bilja izdao je brošuru koja se može naći na njihovoj internet stranici. Za dodatno objašnjenje u vezi provođenja mjera za taj štetni organizam, možete kontaktirati svaki radni dan u vrijeme od 8 do 16 sati.
Silva BREZINŠČAK, inspektorica za fitosanitarni nadzor