Koja je minimalna površina za sjetvu ječma za proizvodnju dozvoljene količine piva kao dopunske djelatnosti na OPG-u? Koji su osnovni uvjeti za proizvodnju piva na OPG-u (prostor, oprema) i što je tu potrebno?
Pravilnikom o dopunskim djelatnostima na OPG-u (N.N. 76/14.) definirane su vrste dopunskih djelatnosti koje se mogu obavljati na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, kao i način i uvjeti za njihovo obavljanje, te uvjeti upisa u Upisnik dopunskih djelatnosti. Međutim, što se tiče potrebne minimalne količine za sjetvu ječma i proizvodnju piva na OPG-u navedeno je regulirano odredbom članka 29. Zakona o poljoprivredi (NN br. 30/15.) koji propisuje da korisnik programa izravnih plaćanja može primiti potporu iz programa izravnih plaćanja po poljoprivrednoj površini, ako ukupna prihvatljiva površina svih parcela za koje je podnesen zahtjev za izravna plaćanja ili za koje se trebaju dodijeliti izravna plaćanja prije primjene članka 63. Uredbe (EU) 1306/2013 iznosi najmanje jedan hektar. Stoga, ako namjeravate registrirati OPG radi prodaje vlastitih poljoprivrednih proizvoda potrebno je da posjedujete zemljište minimalne veličine 1 hektar na kojem će pod identifikacijskim brojem biti upisane poljoprivredne kulture koje namjeravate uzgajati, a koje su unesene i u ARKOD sustav. Međutim, ako ne posjedujete vlastito zemljište, potrebno je da u tom slučaju posjedujete Ugovor o plodouživanju koji ste skopili s onom fizičkom ili pravnom osobom koja vam navedeno zemljište daje na korištenje. Također, na snazi je Pravilnik o pivu (N.N. 142/11. i 141/13.) kojim se propisuju zahtjevi kakvoće kojima u proizvodnji i stavljanju na tržište mora udovoljavati pivo, dok se problematika označavanja piva definira Pravilnikom o označavanju, reklamiranju i prezentiranju hrane (N.N. 63/11., 79/11.). Ako želite prodavati pivo u vlastitom objektu, potrebno je da ste registrirani kao gospodarski subjekt, te da ispunite minimalne tehničke uvjete za obavljanje navedene ugostiteljske djelatnosti – točionica piva koja obuhvaća posjedovanje prostorije za usluživanje gostiju, točionika s uređajem za točenje piva na krigle, prostora za pripremanje jela, priručni prostor za čuvanje namirnica i pića.
Alan VAJDA, mag.iur.