Posjedujem vinograd sa sortom rajnski rizling. Zanima me da li se poslije pretakanja vina (iza Martinja) na bačve (lagve) stavlja ponovno vrelak do drugog pretakanja ili se stavlja samo drveni čep jer su bačve drvene?
Prije pretakanja vina treba utvrditi da li je alkoholna fermentacija došla do kraja, tj. do suhog vina. To posebno moramo utvrditi ako ne želimo ostatak šećera u vinu. To se najpreciznije da odrediti kemijskom analizom vina (refraktometar nije dovoljno precizan pri niskim koncentracijama šećera). Ako je fermentacija protekla u redu, možemo pretočiti vino, zasumporiti ga i tada na bačvu staviti čep. Bačva mora biti u potpunosti puna i vino mora biti zasumporeno s 10g Vinobrana/100L vina kako bi izbjegli oksidacije.

dr.sc.Marin MIHALJEVIĆ ŽULJ

Prethodni članakCitrus keksići
Sljedeći članakŠto učiniti kad vinograd strada od mraza?
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.