S obzirom da se navodi da bukvin pepeo kao gnojivo može štetno djelovati u uzgoju krumpira, molio bih da mi date dopunsko objašnjenje koje se bolesti mogu pojaviti na krumpiru?
Optimalna pH-vrijednost tla za uzgoj krumpira je 5,5 do 6,5. Primjenom većih količina pepela pH se diže, odnosno tlo postaje lužnato (alkalno). To pogoduje pojavi obične krastavosti krumpira, koja se najčešće javlja pri neutralnoj ili alkalnoj reakciji (pH 6,8-8). Bolest se dobro razvija na laganim i prozračnim tlima u kojima ima nerazgrađene organske tvari (npr. kukuruzovine ili nedovoljno zrelog stajskog gnoja razbacanog pred sadnju) te na tlima gdje je razbacana pretjerana količina vapnenog materijala radi popravka kiselosti. Mjerenjem pH-vrijednosti tla pred sadnju krumpira može se prognozirati pojava obične krastavosti gomolja. Uzročnik bolesti može preživjeti u tlu nekoliko godina, čak i bez uzgoja krumpira. Od meteoroloških uvjeta, bolesti najviše pogoduje suša i vrućina u vrijeme zametanja i porasta gomolja. Krastavost ne uzrokuje gubitke zbog propadanja gomolja, već zaraženi gomolji imaju smanjenu tržnu vrijednost. Nakon skidanja pokožice oni su u potpunosti upotrebljivi za ljudsku ishranu. Simptomi su nepravilne, raspucane, tamnosmeđe lezije ili kraste, nepravilno raspoređene po gomolju. Takvi gomolji se teže čuvaju jer površinske kraste pogoduju uzročnicima truleži gomolja.
izv. prof. dr. sc. Božidar BENKO