S obzirom da imam podlogu limuna u lončanici u stanu, nisam siguran kad ga je i na koji način najbolje cijepiti?
ODGOVOR Među agrumima limun se ističe osjetljivošću na niske temperature zraka, oštećenja mogu nastati već pri -2 °C, zbog čega se često uzgaja u posudama, koje se unose u zaštićeni prostor tijekom zime. Agrumi se mogu razmnožavati generativno (sjemenom) i vegetativno (reznicama i cijepljenjem). Metoda ožiljavanjem zelenim i zrelim reznicama je manje zastupljena u praksi, a i takva stabla kasnije budu osjetljivija na bolesti korijenovog sustava. Cijepljenje se najčešće primjenjuje, sadnice limuna se proizvode cijepljenjem plemki plemenitih sorti na podloge, kao što su: sjemenjak limuna (vaš slučaj), slatka naranča, gorka naranča, Poncirus trifoliata itd. Za limun su najbolji izbor sjemenjak limuna ili gorke naranče, čija je prednost što dobro podnosi suha tla i dobre je kompatibilnosti s plemenitim sortama, ali negativna svojstva su joj osjetljivost na Tristeza virus i na niske temperature. Poncirus trifoliata se često koristi zbog svoje otpornosti na hladnoću, nedostatak je što slabije podnosi tla s viškom fiziološki aktivnog vapna i zaslanjena tla. Cijepljenje limuna se uglavnom provodi metodom okuliranja na budni, tj.tjerajući pup, tijekom proljeća ili na spavajući pup, tijekom jeseni, nakon čega pup ostaje u mirovanju do proljeća. Ako se provodi okuliranje na tjerajući pup, pup se uzima sa središnjeg dijela odrvenjele, normalno razvijene grančice matičnog stabla, tj. grančice prošlogodišnjeg prirasta, a ako se provodi na spavajući pup, onda se uzima s odrvenjelih grančica matičnog stabla ovogodišnjeg prirasta. Cijepljenje se provodi na dobro razvijenim i zdravim sjemenjacima, promjera oko 0,7-1 cm. Na zdravom dijelu na kojem nema lišća, bodlji i sitnih izboja, dezinficiranim nožem za cijepljenje napravi se rez u obliku slova T, duljine oko 2-2,5 cm. Na spoju okomitog i horizontalnog reza vrhom noža lagano se odvoji kora podloge s lijeve i desne strane, da se napravi prostor u koji će se ubaciti pup s peteljkom. Duljina izrezanog pupa treba biti istovjetna duljini reza na podlozi. Izrezani pup se pažljivo umetne u sredinu načinjenog reza, na način da se gornji rez napravljen iznad pupa spaja s horizontalnim rezom načinjenim na podlozi pazeći da se kambijalni slojevi poklapaju. Pup se potom omotava plastičnom vrpcom, ne smije se stegnuti prejako, a omotavanje ne smije ići preko peteljke. Je li okuliranje uspješno provedeno, vidjet će se nakon 10-ak dana, ako peteljka na lagani dodir otpadne. Nakon 15-ak dana uklanja se vrpca, a podloga se skraćuje kosim rezom 10- ak cm iznad cijepljenog mjesta. Ako se okuliranje provodilo na spavajući pup (u jesen), tek na iduće proljeće se uklanja vrpca i skraćuje podloga.
Marina MARETIĆ, mag. ing. agr.