Prije sedam godina, Duje Coce je došao na ideju osigurati sinu radno mjesto, kako ne bi morao tražiti posao u stranim zemljama poput mnogih Hrvata, te je na obroncima brdašca Kobijak na Čiovu na površini od oko 5.000 četvornih metara podigao maslinik s 250 stabala sorte oblica i još desetak stabala sorte levantinke koja služi kao oprašivač.     

Duje Coce se sa svojim sinom Ivom namučio i dovezao preko stotinu kamiona zemlje i nasipao tu ,,škaljav i škrapav” teren – sve dotle dok se nisu sve škrape popunile zemljom, ali se isplatilo kad se danas pogledaju kako izgledaju stabla masline i plodovi. Kako kaže sin Ivo – koliko je prenio zemlje karijolom (tačkama)  i stavio oko svake masline, ne može se izbrojiti. Budući da još nisu ishodili priključak vode – moraju svako malo dovoziti vodu cisternama da ih malo osvježe.

Duje Coce kosi travu oko stabala maslina

Duje i sin Ivo masline dohranjuju infuzijom od kokošjeg gnojiva kojeg stavljaju u velike kante i tope u vodi godinu dana i tom vodom zalijevaju masline, to je sve što se tiče dohranjivanja. Kokošjeg gnojiva ima dovoljno od jata od stotinjak  ͈pivaca” i  ͈kokoša” koje mu služe kao pileće meso za konobu  ͈Vilo moja” .

Kao zaštitu od maslinove muhe posadio  je dvadesetak stabala žižule (jedna žižula na desetak maslina) i desetak kapara, na čijim cvjetovima prebivaju parazitske osice koje pohode maslinu i napadaju jajašca maslinove muhe i to je ekološka zaštita. Tu je smilje, lavanda, menta, murtela, bosiljak, neven i aronija koje odbijaju svojim mirisom mušice i druge insekte koji napadaju maslinu, a tu su također tri stabla višnje marelice, dvije smokve, šipak, nekoliko agruma svake vrste, orah, bajama – mendula, kruška, nešto vinove loze – plavac mali i nešto sezonskog povrća. Kaže da ima sve svoje iz svog vrta, a masline ne prska bakrenim preparatima, nego ih štiti na prirodan način.

Ako bude sve u redu – “kako Bog zapovida”, ove bi godine mogao imati oko 1.500 kg ploda  maslina i od toga bi mogao dobiti oko 200 litara ekološkog ekstra djevičanskog maslinova ulja.  Dovoljno za njegove potrebe i potrebe njegove konobe “Vilo moja”. Konoba se nalazi kraj maslinika i borove šume te pruža spoj prirode i ugođaj dalmatinskog malog  ͈mista”,  s dalmatinskim specijalitetima. Specijalitet konobe jepečeni pivac (iz domaćeg jata pivaca) s mladim krumpirima i začinskim biljem ispod peke koje Duje zajedno s maslinovim uljem iz plasira na stol gostima, stranim turistima koji rado zalaze tu.

Ivo Coce
Specijalitet konobe Vilo moja – Pivac ispod peke s mladim krumpirima
Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakPrihranjivanje pčela ove godine je nužno!
Sljedeći članakKako spriječiti kozičavost lišća trešnje?
Avatar
Ivan Marjanica, dipl.ing. pomorskog prometa, rođen 1956 u Trogiru, novinarstvom se bavi od 2002. godine. Uže područje su mu maslinarstvo i manifestacije vezane uz izvorne domaće proizvode. Rođen 30. srpnja 1956. u Trogiru. Osnovnu školu završio u Ljubitovici – jedno od mjesta bivše općine Trogir, a danas općine Seget. Srednju školu završio u Trogiru, gdje danas živi s obitelji (supruga, dva sina i jedna kćer). Završio u Splitu I. stupanj elektotehnike i kao inženjer geofizičke elektronike radio 27 godina u tvrtci „Brodospas – Split“. Diplomirao Pomorski menadžment i stekao zvanje: diplomirani inženjer pomorskog prometa. Od 2002. urednik u listu „ Kampanel“. A od 2004. dopisnik Glas Koncila s trogirskog područja, kao i dopisnik Gospodarskog lista i Agroglasa. Prati Sabatine, Noćnjake i druge maslinarske skupove i sve sajmove i manifestacije vezano uz izvorne domaće proizvode. Pisao je i za Novu Zemlju, te za Hrvatsko Slovo i Novu Zadrugu. Prati stručna predavanja o maslinovom ulju, vinu, bijelom luku i to primjenjuje u praksi kao osnivač zadruge Rašeljka. Organizator manifestacije Bakalarijada i promotor novih proizvoda na bazi češnjaka.