Inovativni sustav za sušenje bilja osmišljen je od strane portugalskog proizvođača. Gonçalo Costa Martins je razvio solarnu sušnicu kako bi poljoprivrednu proizvodnju diverzificirao preradom biljnih ljekovitih i kozmetičkih proizvoda, te proizvodnju na svojoj farmi učinio isplativijom.

U 2014. godini pet portugalskih proizvođača ljekovitog bilja udružilo je snage kako bi formirali organsku biljnu farmu Under the Sun („Pod suncem“), što ih je učinilo najvećim portugalskim izvoznikom aromatičnih i ljekovitih biljaka. Kako bi uštedjeli troškove energije u procesu sušenja bilja, jedan od farmera započeo je suradnju s lokalnim inženjerom. To je dovelo do stvaranja inovativnog sustava za sušenje bilja.          

Sa svojih 34 ha zemlje najveći smo izvoznik bilja u Portugalu. Uzgajamo različite vrste bilja, poput limunske trave, paprike, timijana i estragon (Artemisia dracunculus),  kaže Gonçalo Costa Martins. On je jedan od pet proizvođača biljaka uključenih u tvrtku Under the Sun te je i osnivač tvrtke koja je razvila novi solarni sustav sušenja.

Cilj: smanjiti troškove energije za sušenje

Svi smo diplomirali na različitim poljima; Na primjer, ja sam krajobrazni arhitekt. Zbog duboke ekonomske krize u Portugalu, odlučili smo udružiti snage i pokrenuti farmu aromatičnih i ljekovitih biljaka i mogu reći da smo zadovoljni kako je ispalo. No, trebamo se suočiti s nekoliko izazova. Oni uključuju konkurenciju proizvođača koji nude niže cijene svog bilja, ali i zemalja s nižim plaćama, poput Istočne Europe i Sjeverne Afrike. U početku smo imali problem sa sušenjem naših biljaka. Troškovi energije za sušenje bili su prilično visoki. Počeo sam razmišljati o jeftinijim načinima da to učinim kako ne bi utjecao na cijene našeg bilja. Tako je nastala ideja za solarnu sušnicu koju smo nazvali Black Block, objašnjava portugalski poljoprivrednik.

 class=
Portugalski proizvođač ljekovitog bilja i inovator Gonçalo Costa Martins

Radi se o hibridnom solarnom sustavu sušenja koji koristi i solarnu i električnu energiju. Sušenje se obavlja u recikliranim spremnicima, obojanim crno, izoliranim novim zidom i prekrivenim polikarbonatnim pokrovom. To pretvara spremnike u komore za sušenje.

-Sustav su stvorili poljoprivrednici za poljoprivrednike. Naši hibridni spremnici koriste pomoćni izvor energije i oni mogu smanjiti troškove energije do 70%. Osim toga, imamo i spremnike koji se u potpunosti oslanjaju na solarnu energiju. Mi smo, kao partneri tvrtke Under the Sun, željeli imati sušnicu koja bi dovela do visokokvalitetnih, dosljednih i pouzdanih rezultata kako bismo mogli proizvesti sušeno bilje vrhunske kvalitete. Na kraju smo uspjeli optimizirati ovaj sustav, tako da bismo ga mogli nastaviti kao dodatni posao uz onaj u tvrtki Under the Sun. I zaista je nevjerovatno da bismo poljoprivrednom tržištu mogli ponuditi naše inovativno rješenje za sušenje, smatra Costa Martins. 

Nekoliko senzora u spremnicima prikuplja podatke o temperaturi i vlažnosti. Ovi podaci se u stvarnom vremenu analiziraju automatskim programom koji kontrolira svu opremu. Stoga se parametri okoline sušenja mogu stabilizirati na optimalnim razinama. To dovodi do visokokvalitetnog postupka sušenja uz maksimalno uštedu troškova energije. Sustavu se može pristupiti lokalno ili udaljeno s računala, tableta ili pametnog telefona.

Nagrada za inovaciju

Iznenađujuće smo osvojili nagradu za inovaciju EDP (Energias de Portugal), što nam je puno pomoglo da nastavimo s ovim projektom. Dakle, ono što je u početku započelo kao rješenje za uštedu troškova energije pomoću Sunca, ispostavilo se kao novo uspješno poslovanje, zaključuje Gonçalo.

Fokus grupa EIP-AGRI „Mogućnosti diverzifikacije kroz biljne lijekove i kozmetičke proizvode“ posjetila je Gonçalo Costa Martinsa tijekom njihovog prvog sastanka u svibnju 2019. 20 stručnjaka održat će svoj drugi sastanak krajem listopada 2019. u Francuskoj. Izvještaj fokus grupe trebao bi biti objavljen 2020. godine.

EIP-AGRI

Europsko inovacijsko partnerstvo „Poljoprivredna produktivnost i održivost“ (EIP-AGRI) jedan je od pet EIP-ova koje je Europska komisija pokrenula u namjeri da potakne brzu modernizaciju dotičnih sektora, pojačavanjem inovacijskih napora. Cilj EIP-AGRI-a je potaknuti inovacije u poljoprivrednom i šumarskom sektoru približavanjem istraživanja i prakse – u istraživačkim i inovacijskim projektima kao i putem mreže EIP-AGRI. Cilj EIP-a je usmjeriti, pojednostaviti i bolje koordinirati postojeće instrumente i inicijative te ih po potrebi dopuniti aktivnim radnjama. Za EIP-AGRI posebno su značajna dva izvora financiranja: EU istraživački i inovacijski okvir, Obzor 2020., kao i politika ruralnog razvoja EU-a.

Cijeli prilog broja “Sušenje voća, povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja” pročitajte u tiskanom izdanju Gospodarskog lista br. 16.

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje