U okviru sajma CROAGRO, tijekom tri dana, četvrtka, subote i nedjelje (5., 7. i 8. prosinca) održat će se Gastro show na kojem će se uživo u kuhinji u paviljonu 6. Zagrebačkog velesajma u Zagrebu kuhati i pripremati te degustirati jela iz kuharica Gospodarskog lista kao i neka nova i pomalo neobična hrana poput kukaca.

Četvrtak 5.12.- Volim kuhati za druge!

Mladi zagrebački kuhar Vedran Bošković

 Tijekom četvrtka gost kuhar bit će Vedran Bošković koji će predstaviti jedno slano i dva slatka jela iz kuharica Gospodarskog lista. Vedran za sebe kaže:

Slavonac sam, s već popriličnim stažom u Zagrebu i u kuhinji uživam i inspiriram se. Iako sam po struci magistar elektroenergetike, u kuhanju sam pronašao sebe i istinski uživam u tome dok pripremam neko novo jelo, dok se družim s ljudima uz temu hrane ili dok isprobavam i kušam nešto novo. Kuhao sam na festivalima, sudjelovao u gastro showovima i pripremao recepte uživo u nekoliko emisija na televiziji. Jako cijenim našu tradicionalnu kuhinju i ona mi je uvijek glavna inspiracija i nešto na čemu temeljim mnoga jela koja pripremam. Također jako volim istraživati strane kuhinje i ono naučeno pokušati pretočiti u jela koja pripremam za svoje bližnje. Moj susret s Gospodarskim listom seže u rano djetinjstvo jer je djed bio pretplatnik tako da smo se mi kao unuci uvijek okupljali oko novog broja i s guštom ga prelistavali i gledali fotografije, posebno životinja.

Subota- 07.12- Tako su to radili naši stari!

Svetlana Bastalić i Udruga žena Dinjevac

U subotu popodne u posjetu nam dolazi Najuzornija hrvatska žena 2019. Svetlana Bastalić zajedno s 10-ak predstavnica iz Udruge žena Dinjevac u narodnim nošnjama te će predstaviti neka blagdanska jela iz kuharica Gospodarskog lista.

Svetlana Bastalić iz Dinjevca prava je seoska žena, majka, domaćica , ali i njegovateljica kulturne baštine svoga kraja, a izabrana je za Najuzorniju hrvatsku seosku ženu za 2019. godinu. Ona je udana i majka petero djece, a osim majčinskih obaveza svaki dan je čeka posao na obiteljskom gospodarstvu koje se bavi stočarstvom i ratarstvom, uzgojem krava, svinja, ovaca, kokoši i drugih domaćih životinja. Također, obrađuju i 35 hektara zemlje, a svoje proizvode Svetlana prodaje na kućnom pragu. Također je i predsjednica Udruge žena Dinjevac za koju kaže: Samim učlanjenjem u udrugu pronašla sam sebe, i samim radom u Udruzi i druženjem s predivnim ljudima, napunim baterije za dalje!

Udruga žena Dinjevac već 60 godina čuva tradiciju i običaje te brine za svoje selo, najuređenije mjesto općine Pitomača, a okuplja 44 člana svih uzrasta. Bavi se očuvanjem kulturne baštine svoga kraja, njeguje i izvodi tradicionalne pjesme i plesove, uređuje svoje naselje, sudjeluje na  manifestacijama na području Općine Pitomača, ,,Tako su to radili naši stari”, ,,Dinjevački susreti plesa i pjesme’’ te ,,Dani otvorenih vrata Udruge.”

Nedjelja, 08.12.- Kukci na tanjuru!

 U nedjelju nam ponovno kuha Vedran Bošković. Tema pomalo neobična, spremanje jela s kukcima iliti – Kukci na tanjuru, često privlači mnogo znatiželjnika. Kukci su standardna delicija u Aziji, a postaju sve popularniji i u Europi. Skoro svi kukci su jestivi, a kukci imaju više željeza nego špinat, više kalcija od mlijeka te više proteina od govedine i piletine. Postoji podatak da posredno godišnje konzumiramo 500 grama kukaca, bilo putem žitarica u brašnu, crva u trešnjama i sl. Više od dvije milijarde ljudi u svijetu najnormalnije jede kukce. Što se tiče potražnje za kukcima na tržištu, ona je velika.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakU Zagrebu održane javne konzultacije o prvom nacrtu sveobuhvatne strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja
Sljedeći članakZapočeo je 14. VINOcom!
Avatar
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.