Sastojci (za oko 4 komada):
✦1 kg glatkog brašna + 20 – 30 dag za doradu
✦1 svježi kvasac
✦25 – 30 dag šećera
✦8 jaja
✦2 vanilin šećera
✦1 žlica ruma
✦1 žlica rakije
✦16 dag maslaca
✦ribana korica limuna
✦ribana korica naranče
✦2,5 dcl mlijeka
✦malo soli
Premaz:
✦1 jaje
✦krupni šećer
Priprema: Pomiješati žlicu brašna, žlicu šećera s malo mlakog mlijeka i kvasca. Ostaviti da se kvasac diže. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati rum, rakiju, rastopljeni maslac, ribanu koricu limuna i naranče, zatim mlako mlijeko i na kraju snijeg od 4 bjelanjka. U žlici vode izmiješati sol i uliti u smjesu. U plastičnu zdjelu usuti brašno, dignuti kvasac i lagano dodavati smjesu od jaja. Polagano promiješati kuhačom ili mikserom sa spiralnim nastavcima, a zatim mijesiti rukama uz dodavanje brašna. Mijesiti dok se tijesto ne prestane ljepiti, pokriti krpom, pa ostaviti da se diže na toplom oko sat do sat i pol. Premijesiti, oblikovati 4 velike pogače, položiti na dva velika lima, pokriti krpom i ostaviti još 30 – 45 minuta da se diže. Pogače škarama zarezati u obliku slova „Y“ pa premazati umućenim jajem i posuti krupnim šećerom. Peći 15 minuta na 160 °C, pa pojačati na 180 °C i peći još oko 20 minuta. Ako previše tamne pokriti alu folijom. Provjeriti čačkalicom da li je pečeno tako da se ubode u sredinu. Ako čačkalica izađe čista i suha, tijesto je pečeno.
Recept iz knjige Kolači čarolija užitaka 2