Sastojci (za oko 4 komada):

✦1 kg glatkog brašna + 20 – 30 dag za doradu

✦1 svježi kvasac

✦25 – 30 dag šećera

✦8 jaja

✦2 vanilin šećera

✦1 žlica ruma

✦1 žlica rakije

✦16 dag maslaca

✦ribana korica limuna

✦ribana korica naranče

✦2,5 dcl mlijeka

✦malo soli

Premaz:

✦1 jaje

✦krupni šećer

Priprema: Pomiješati žlicu braš­na, žlicu šećera s malo mlakog mli­jeka i kvasca. Ostaviti da se kvasac diže. Miksati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Dodati rum, rakiju, rasto­pljeni maslac, ribanu koricu limuna i naran­če, zatim mlako mlijeko i na kraju snijeg od 4 bjelanjka. U žlici vode izmiješati sol i uliti u smjesu. U plastičnu zdjelu usuti brašno, dignuti kvasac i lagano dodavati smjesu od jaja. Polagano promiješati kuhačom ili mikserom sa spiralnim nastavcima, a zatim mijesiti rukama uz dodavanje brašna. Mije­siti dok se tijesto ne prestane ljepiti, pokriti krpom, pa ostaviti da se diže na toplom oko sat do sat i pol. Premijesiti, oblikovati 4 velike pogače, položiti na dva velika lima, pokriti krpom i ostaviti još 30 – 45 minuta da se diže. Pogače škarama zarezati u obli­ku slova „Y“ pa premazati umućenim jajem i posuti krupnim šećerom. Peći 15 minuta na 160 °C, pa pojačati na 180 °C i peći još oko 20 minuta. Ako previše tamne pokriti alu folijom. Provjeriti čačkalicom da li je pe­čeno tako da se ubode u sredinu. Ako čač­kalica izađe čista i suha, tijesto je pečeno.

Recept iz knjige Kolači čarolija užitaka 2

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2015. do 2019. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPridružite se javnoj kampanji „Mjesec dana za pravo na sjeme“
Sljedeći članakUltra bajadera
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.