Sredinom travnja, nakon povoljne znanstvene procjene Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europska komisija je odobrila tri genetički modificirana hibrida kukuruza za hranu i stočnu hranu – za koje se tvrdi da su jednako sigurni kao i konvencionalni hibridi.
Ovi hibridi kukuruza prošli su sveobuhvatan i strog postupak procjene, koji osigurava visoku razinu zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša. Odluke Komisije dopuštaju uvoz ovog genetički modificiranog kukuruza samo za upotrebu u hrani i stočnoj hrani, ali ne i za uzgoj u EU. Odobrenja vrijede 10 godina, a svaki proizvod proizveden od ovog genetički modificiranog kukuruza podliježe strogim pravilima EU o označavanju i sljedivosti. Komisija je imala zakonsku obvezu odlučiti o tim odobrenjima nakon što države članice nisu postigle kvalificiranu većinu ni za, ni protiv odobrenja.
Europska komisija prati kontinuirani napredak u modernoj biotehnologiji kako bi razmotrila kako EU može imati koristi od inovacija u prehrambenom i poljoprivrednom sektoru uz zadržavanje visokih sigurnosnih standarda. U posljednjem desetljeću razvijen je niz novih tehnika na temelju napretka u biotehnologiji. Vijeće je u studenome 2019. od Europske komisije zatražilo da dostavi studiju o novim genomskim tehnikama. Studija je objavljena 29. travnja 2021.
Vijeće je također zatražilo od Komisije da, prema potrebi s obzirom na rezultate studije, podnese prijedlog ili na drugi način obavijesti Vijeće o drugim mjerama koje su potrebne kao nastavak studije. Na temelju rezultata studije Komisija je pokrenula mjere politike za biljke proizvedene ciljanom mutagenezom i cisgenezom, koje će uključivati procjenu učinka, uključujući javno savjetovanje. Cilj je inicijative odgovarajući regulatorni nadzor predmetnih biljnih proizvoda, osiguravanje visoke razine zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša te omogućivanje inovacija i doprinosa sigurnih novih genomskih tehnika ciljevima europskog zelenog plana i strategije „od polja do stola”.
Izvor: food.ec.europa.eu/