Sastojci:

✦500 g lisnatog tijesta

Priprema: Razvaljati dvije kore lisnatog tije­sta dimenzije 30 x 35 cm, izbockati vilicom i peći na 220 °C na obrnutoj strani lima.

Krema:

✦1500 ml mlijeka

✦150 g šećera

✦5 pudinga od vanilije (200 g)

✦1 vrećica mljevene želatine

✦200 g margarina

✦400 ml vrhnja za šlag

Priprema: Želatinu pomiješati sa 4 žlice hladne vode i ostaviti da nabubri. U malo mlijeka razmutiti puding a ostatak mlijeka sa šećerom staviti na vatru da provrije. Ukuhati puding cijelo vrijeme miješajući pjenjačom i maknuti s vatre kad se zgusne. Umiješati pje­njačom otopljenu želatinu i pokriti prozirnom folijom da se ohladi. U mlako umiksati marga­rin sobne temperature i prethodno umućen šlag. U lim staviti jedan list lisnatog tijesta i premazati kremom. Staviti u hladnjak.

Žele:

✦500 g smrznutog šumskog voća

✦100 g šećera

✦100 ml vode

✦1 puding od vanilije

✦1 žlica škrobnog brašna (gustina)

Priprema: Šumsko voće sjediniti sa šećerom i staviti da prokuha. Umutiti vodu, puding i gustin, pa dodati u šumsko voće kad pro­kuha. Neprestano miješati do guste smjese. Malo ohladiti i premazati po kremi pa staviti u hladnjak.

I još:

✦250 ml vrhnja za šlag

Priprema: Izraditi vrhnje za šlag i staviti ga na ohlađeni žele. Poklopiti drugim listom li­snatog tijesta i posuti šećerom u prahu. Recept iz knjige Moji brzi kolači

Prethodni članakKoliko godišnje jedemo jabuka?
Sljedeći članakVanil štrudla
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.