Biskvit:

✦4 jaja

✦4 žlice šećera

✦3 žlice oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema:

1. Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg postupno dodavajući šećer. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno i prašak za pecivo. Sve kratko sjediniti.

2. Smjesu rasporediti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 30 x 20 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 25 minuta.

Krema:

✦130 ml vrhnja za šlag

✦350 g bijele čokolade

✦100 g jagoda

Priprema:

3. Vrhnje za šlag ugrijati do vrenja, pa preliti po sjeckanoj bijeloj čokoladi. Miješati do glatke smjesa dok se čokolada ne otopi. Ohladiti na sobnoj temperaturi, zatim staviti u hladnjak na 30 minuta.

4. Izmiksati dok se ne poveća volumen i ne postane pjenasto. Dodati jagode prethodno sjeckane na sitne kockice. Sjediniti i rasporediti po biskvitu.

Žele:

✦220 g jagoda

✦60 g šećera

✦300 ml vode

✦1 mljevena želatina

Priprema:

5. Želatinu pripremiti po uputi s vrećice. Jagode usitniti pomoću štapnog miksera ili u blenderu pa zajedno s vodom kuhati. Dodati šećer i sve zajedno prokuhati. Dodati nabubrenu želatinu i miješati dok se ne otopi. Maknuti s vatre i malo ohladiti. Rasporediti po kremi od bijele čokolade i staviti u hladnjak na 1 – 2 sata da se stisne.

Mousse:

✦300 g jagoda

✦200 ml vrhnja za šlag

✦1 mljevena želatina

Priprema:

6. Jagode usitniti štapnim mikserom ili u blenderu, pa procijediti da se odstrane koštice. Želatinu pripremiti po uputama na vrećici i otopiti na laganoj vatri. Vrhnje izmiksati u mekši šlag. Pire prokuhati, maknuti s vatre i sjediniti s želatinom. Ohladiti do sobne temperature, pa pjenjačom umiješati šlag. Rasporediti po želeu od jagoda i ostaviti u hladnjaku preko noći da se stisne. Ukrasiti po želji.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Prethodni članakThe best off
Sljedeći članakNajava 10. Savjetovanja uzgajivača konja u Republici Hrvatskoj
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.