Ako tražite lagan, voćni kolač koji spaja prozračni biskvit, svilenkastu kremu i osvježavajući mousse – na pravom ste mjestu! Baby jagodica kocke pravi su proljetno-ljetni desert koji će osvojiti sve generacije.

Ovaj popularni recept dolazi iz naše kuharice Moji voćni kolači, koja donosi pregršt provjerenih, sezonskih slastica idealnih za obiteljska okupljanja, rođendane i tople dane kada tražimo nešto osvježavajuće, slatko i domaće.

U nastavku vam donosimo recept korak po korak – jednostavno, ukusno i s dozom elegancije!

Biskvit:

✦4 jaja

✦4 žlice šećera

✦3 žlice oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema:

1. Od bjelanjaka umutiti čvrst snijeg postupno dodavajući šećer. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati jedan po jedan žumanjak i na kraju brašno i prašak za pecivo. Sve kratko sjediniti.

2. Smjesu rasporediti u kalup obložen papirom za pečenje dimenzije 30 x 20 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C, oko 25 minuta.

Krema:

✦130 ml vrhnja za šlag

✦350 g bijele čokolade

✦100 g jagoda

Priprema:

3. Vrhnje za šlag ugrijati do vrenja, pa preliti po sjeckanoj bijeloj čokoladi. Miješati do glatke smjesa dok se čokolada ne otopi. Ohladiti na sobnoj temperaturi, zatim staviti u hladnjak na 30 minuta.

4. Izmiksati dok se ne poveća volumen i ne postane pjenasto. Dodati jagode prethodno sjeckane na sitne kockice. Sjediniti i rasporediti po biskvitu.

Žele:

✦220 g jagoda

✦60 g šećera

✦300 ml vode

✦1 mljevena želatina

Priprema:

5. Želatinu pripremiti po uputi s vrećice. Jagode usitniti pomoću štapnog miksera ili u blenderu pa zajedno s vodom kuhati. Dodati šećer i sve zajedno prokuhati. Dodati nabubrenu želatinu i miješati dok se ne otopi. Maknuti s vatre i malo ohladiti. Rasporediti po kremi od bijele čokolade i staviti u hladnjak na 1 – 2 sata da se stisne.

Mousse:

✦300 g jagoda

✦200 ml vrhnja za šlag

✦1 mljevena želatina

Priprema:

6. Jagode usitniti štapnim mikserom ili u blenderu, pa procijediti da se odstrane koštice. Želatinu pripremiti po uputama na vrećici i otopiti na laganoj vatri. Vrhnje izmiksati u mekši šlag. Pire prokuhati, maknuti s vatre i sjediniti s želatinom. Ohladiti do sobne temperature, pa pjenjačom umiješati šlag. Rasporediti po želeu od jagoda i ostaviti u hladnjaku preko noći da se stisne. Ukrasiti po želji.

Recept iz knjige Moji voćni kolači

Preporučujemo vam da pogledate još jedan fini recept: Jagolina kocke