Tijesto:
– 4 jaja
– 10 dag šećera
– 1 dcl ulja
– 1 dcl čokoladnog mlijeka
– 1 žličica arome banane
– 10 dag oštrog brašna
– 1 i ½ žličica praška za pecivo
– 2 žlice kakaa
– ribana korica limuna

Žele:
– 1 l soka od jabuke
– 5 žlica šećera
– 2 pudinga od banane dr. Oetker
– 2 žličice arome banane

Bijela krema:
– 3 dcl želea od banane
– 1 žličica arome banane
– 2,3 dcl vrhnja za šlag
– ½ mljevene želatine

Tamna krema:
– 3 dcl želea od banane
– 10 dag čokolade s okusom banane (Samo ti – Zvečevo)
– 2,3 dcl vrhnja za šlag
– ½ mljevene želatine

Međusloj:
– 5 – 6 kom čokoladnih bananica (Bananko – Kraš)

Ganache:
– 3 dcl vrhnja za šlag
– 20 dag čokolade za kuhanje

Priprema tijesta: Žumanjke istući s pola količine šećera oko 4 minute na najjačoj brzini. Dodati ulje u tankom mlazu, čokoladno mlijeko i aromu banane. Dodati brašno, prašak za pecivo, kakao, te koricu limuna. Bjelanjke sa malo soli istući u čvrst snijeg postupno dodajući ostatak šećera. Pola snijega od bjelanjaka dodati u smjesu miksajući na najnižoj brzini, a ostatak umiješati ručno pomoću špatule. Peći u kalupu 30 x 20 cm, obloženom papirom za pečenje, na 180 °C, 20 – 25 minuta. Provjeriti čačkalicom da li je biskvit pečen. Ohlađeni biskvit vodoravno prerezati na pola i namočiti s malo mlijeka i ruma.

Priprema želea: U 2 dcl soka razmutiti prašak za puding, pa ukuhati u ostatak soka sa šećerom. Na donji biskvit žlicom staviti 4 dcl vrućeg želea i ostaviti da se ohladi. Ostalih 6 dcl želea podijeliti po pola.

Priprema bijele kreme: U 3 dcl želea dodati aromu od banane i staviti na hlađenje u hladnjak. U ohlađeno umiksati vrhnje za šlag. 1 želatinu pomiješati s 4 žlice vode i ostaviti da odstoji 10 minuta. Otopiti na laganoj vatri i pola umiješati u kremu. Preko želea prvo premazati svijetlu kremu, pa položiti drugi dio biskvita.

Priprema tamne kreme: U 3 dcl želea otopiti čokoladu s okusom banane i staviti na hlađenje u hladnjak. U ohlađeno umiksati vrhnje za šlag i pola otopljene želatine. Drugi biskvit premazati tamnom kremom.

Priprema međusloja: Nasjeckati čokoladne bananice na komadiće i utisnuti u tamnu kremu.

Priprema ganachea: U vrhnju otopiti čokoladu i mlako preliti po kolaču. Ukrasiti bananicama.

Recept iz knjige „Premium kolači – deserti i slastice“

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakŠpric keksi
Sljedeći članakBudućnost poljoprivrede na polju
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.