Krajem kolovoza održan je Fendt dan polja – “Fendt Feldtag“ u Wadenbrunn-u u Njemačkoj. O značaju ove manifestacije dovoljno govori podatak da su događaj posjetili poljoprivrednici i novinari iz 26 država, među kojima su bili gosti iz Kanade, SAD, Novog Zelanda i Južnoafričke Republike.

Dan polja pod nazivom “Budućnost na polju” tvrtka Fendt organizirala je u suradnji s tvrtkom SAATEN-UNION u Wadebrunn- u /Njemačka. Oko 110 Fendt traktora i samohodnih strojeva prikazani su ove godine na Danu polja pod sloganom “Budućnost na polju”.

Izložba strojeva

Početak Dana polja označen je izložbom traktora, univerzalnih i silažnih kombajna kao i samohodnih prskalica, to je ujedno bio i način da proizvođač Fendt potvrdi svoju namjeru da postane takozvani “full-liner” s kompletnim programom strojeva. Mnogi od strojeva i traktora na izložbi prikazani su također u radu na polju. Fendt traktori i samohodni strojevi pokazali su na terenu dobro poznatu Fendt kvalitetu. Javnosti su premijerno u radu prvi put nakon Agritechnice 2017 prikazane i brojne inovacije među kojima su traktori guseničari Fendt, preša kvadratnih bala visokih performansi kao i višenamjenska prikolica Tigo. Na danu polja prikazani su premijerno i modeli Fendtove “zelene linije” te je bio prikazan u radu i stroj godine 2018 i ujedno dobitnik nagrade Red Dot Design, univerzalni kombajn Fendt IDEAL. Detaljna objašnjenja o strojevima posjetitelji su bili u prilici vidjeti na šest tematskih točaka na kojima su organizirane prezentacije skupina strojeva na površini većoj od 90 hektara. Na prezentacijskim točkama stručnjaci tvrtke Fendt govorili su o mogućnostima i prednostima najnovijih tehnologija i strojeva kao što su samohodne i vučene ratarske prikolice kao i strojevi zelene linije.

""

Novi digitalni svijet

Digitalizacija danas utječe na sve sfere života i poslovanja, a upravo to je inspirisustave upravljane glasovnim naredbama koji su još uvijek u fazi testiranja. Prije dvije godine odbor direktora AGCO korporacije pod kojom posluje i tvrtka Fendt odlučio je izgraditi novi digitalni centar DCX u Marktoberdorfu. Tim AGCO inženjera kroz ovaj centar želi postaviti temelje za buduće digitalno umrežavanje s partnerima i klijentima, a sve u cilju ponude najboljih rješenja u industriji. Projekt DCX je plasiran u ožujku 2018., a trenutno je u fazi pripreme za rad. Do sad više od 100 zaposlenih u Marktoberdorfu je u stalnoj vezi s timovima stručnjaka na svim AGCO podružnicama širom svijeta, i plan je da se novi digitalni procesi najprije predstave na tri pilot tržišta: Ujedinjeno Kraljevstvo/ Irska, Francuska i Njemačka.

""

-“Dan polja” je prilika da proizvođač pokaže najnovija tehnička rješenja, a sam taj događaj je ujedno i najveći dan polja koji je ikada organizirao jedan proizvođač poljoprivrednih strojeva. Ne postoji Dan polja kao što je Fendt SAATEN-UNION, to je vrlo poseban događaj ne samo za posjetitelje, nego i za nas kao kompaniju. Sa ovim Danom polja imamo mogućnost da predstavimo snagu naše linije proizvoda koja se neprestano povećava, a posjetioci mogu uživo steći dojam o strojevima u radu, rekao je Peter-Jozef Pafen predsjednik upravnog odbora AGCO/Fendt.

Slogan Dana polja “Budućnost na polju” opravdao je i prikaz rješenja na prezentaciji” Fendt pametna poljoprivreda” na kojoj su prikazana digitalna rješenja različitih mogućnosti. Tako je digitalno rješenje VarioDoc Pro koje se koristi za dokumentiranje podataka objašnjeno na jednostavan i razumljiv način.

""

Budućnost poljoprivrede

Na press konferenciji također je predstavljen Fendt Xaver robot na elektro pogon. Nakon predstavljanja Xaver robota za sjetvu na prošlogodišnjoj konferenciji za novinare u Marktoberdorfu, a potom i na Agritechnica sajmu 2017 godine za ovim strojem kupci su pokazali veliki interes. Xaver je zapravo sistemska platforma za obavljanje lakih, ali visoko preciznih zadataka. Sustav Xaver predstavlja zapravo dopunu u radu velikih inteligentnih traktora u sjetvi, mehaničkom uništavanju korova te gnojidbi, kako bi se povećala njihova produktivnost i preciznost. U Fendtu planiraju da sljedećim razvojnim korakom unaprijede robota kao sjetvenu jedinicu.

""

Novi Modeli Fendt “zelene linije”

Vučena kosilica Fendt Slicer TKX&TRC je prvi stroj iz porodice “zelene linije”. Proizvodi se u dvije radne širine, tri i 3,5 metara. Fleksibilnost u radu je osigurana zahvaljujući centralnom kopčanju. Diskasta kosilica se može zakretati oko horizontalne osi lijevo i desno, ujedno ovakav način kopčanja osigurava smanjeno opterećenje traktora u usporedbi s klasičnim kopčanjem na tri točke, što znači da se za rad ovih kosilica može koristiti manji traktor. Kosilice Fendt Slicer T se mogu namjestiti u tri dimenzije te bez problema prate konturu terena. Visina se može prilagoditi u opsegu od 3,5 do sedam centimetara.

Prethodni članakBananice
Sljedeći članakVlada RH usvojila Nacrt prijedloga zakona o vinu
Hrvoje Klekar
Rođen 1979.g. u Zagrebu, po struci ekonomist. Voditelj prodaje u Gospodarskom listu i autor članaka i reportaža na temu poljoprivredne mehanizacije. RADNO ISKUSTVO: Od 2010. godine djelatnik Gospodarskog lista na radnom mjestu voditelja prodaje. Stečeno iskustvo u prodaji i marketingu kroz rad u internacionalnim tvrtkama na pozicijama Voditelja prodaje,Specijalista za kanalski marketing,Direktora tvrtke kroz 17 godina radnog iskustva. Završena akademija za marketinške kanale, Gustav Käser sales management diploma te ECDL Microsoft diploma. PODRUČJA INTERESA: Poljoprivredna mehanizacija,ratarstvo, obnovljivi izvori energije, nove tehnologije, PR i marketing,channel marketing,prodaja,digitalne platforme,društvene mreže,razvoj novih projekata, novinarstvo.