width=Tijesto:
– 12,5 dag čokolade za kuhanje
– 4 jaja
– 5 dag šećera
– 1,25 dcl ulja
– prstohvat soli

Bijela krema:
– 6 dcl vrhnja za šlag
– 30 dag bijele čokolade

Žuta krema:
– 2 žumanjka
– 2,5 dcl mlijeka
– 12 dag šećera
– 3,5 dag oštrog brašna
– 12,5 dag maslaca
– 1 vanilin šećer
– sok i korica od 2 limuna

Priprema tijesta: Sjeckanu čokoladu otopiti na pari i malo ohladiti. Žumanjke tući sa šećerom u pjenastu smjesu, pa dodati ulje i otopljenu čokoladu. Na kraju ručno umiješati čvrsti snijeg od bjelanjaka s prstohvatom soli. Peći u kalupu 20 x 25 cm, obloženom papirom za pečenje, na 180 °C, 10 – 15 minuta. Ostaviti u kalupu da se ohladi.

Priprema bijele kreme: Ugrijati 2 dcl vrhnja za šlag do vrenja. Promiješati sa sjeckanom bijelom čokoladom i miješati dok se čokolada ne otopi u potpunosti. Od 4 dcl vrhnja izraditi čvrst šlag i umiješati otopljenu bijelu čokoladu ohlađenu na sobnu temperaturu. Izliti kremu na biskvit i staviti u hladnjak na barem 2 sata da se dobro ohladi.

Priprema žute kreme: Sve sastojke kuhati na pari dok se šećer i maslac u potpunosti ne otope i krema zgusne, uz neprestano miješanje 15 – 20 minuta. Malo ohladiti i izliti na bijelu kremu. Ohladiti i ukrasiti strugotinama od bijele čokolade.

Recept iz knjige Premium kolači – deserti i slastice

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakOrahove štangice
Sljedeći članakCitrus keksići
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.