Bijele orah ploške

59

200 g mljevenih oraha
100 g šećera
1 jaje
1 bjelanjak
50 g šećera
prstohvat soli
malo brašna ili mljevenih oraha za valjanje tijesta

Orahe sameljite pa dodajte šećer i jaje, te sve zajedno kratko izmiksajte. Radnu površinu posipajte brašnom ili mljevenim orasima, pa od tijesta rukama izvaljajte dugi, uski valjak. Podijelite na dva dijela, a valjkom za tijesto pritisnite da se dobije oko 1 cm debela traka širine oko 7 cm. Od bjelanjka i soli napravite snijeg, pa stalno miksajući pomalo dodavajte šećer. Kad bjelanjak očvrsne, premažite tijesto od oraha i poravnajte ga mokrim nožem, te izrežite ploške na prst debljine. Posložite ih na posudu obloženu papirom za pečenje i pecite oko 1,5 sat na 100°C na donjoj razini pećnice dok snijeg ne očvrsne, ali pazite da ne požuti.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakLisnati slani zalogaji
Sljedeći članakBavarska torta
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.