Biskvit:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦180 g maslaca

✦4 jaja

✦100 g šećera

✦4 žlice oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema: Otopiti sjeckanu čokoladu i maslac na pari. Žumanjke pjenasto izmiksati sa šećerom i do­dati im čokoladu s maslacem, te brašno pomiješano s praškom za pecivo. Ručno umiješati čvrsto tučene bjelanjke. Uliti u kalup 20 x 30 cm obložen papirom za pećenje. Peći oko 20 minuta na 180 °C.

Krema:

✦450 g malina

✦200 g šećera

✦150 ml vode

✦1 mljevena želatina

✦250 g mascarpone sira

✦150 ml vrhnja za šlag

Priprema: Želatinu preliti sa 4 žlice vode. Maline pro­kuhati sa šećerom i vodom. Izmiksati štapnim mikse­rom pa procijediti kroz cjediljku ili propasirati da se odstrane koštice. Želatinu otopiti na laganoj vatri i dodati malinama. U mlaku smjesu dodati maskarpo­ne i lagano izmiksati. Izraditi vrhnje za šlag i ručno ga dodati smjesi. Dobro ohladiti da se krema stisne.

Ganache:

✦100 ml vrhnja za šlag

✦80 g čokolade za kuhanje

Priprema: Vrhnje za šlag zagrijati do vrenja i dodati čokoladu izlomljenu na kockice. Miješati dok se ne otopi, malo ohladiti i preliti po kremi.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakSvaki Hrvat godišnje baci 71 kg hrane
Sljedeći članakLila kolaž
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.