Božićni panj s kestenom

61
Božićni panj s kestenom

Sastojci:
7,5 dag brašna,
12 dag šećera,
5 cijelih jaja,
40 dag pirea od kestena,
2 žlice konjaka,
1 vanilin šećer,
1 žlica kakaa,
malo soli
Za ukrašavanje:
10 dag maslaca,
10 dag šećera u prahu,
30 dag čokolade za kuhanje,
20 dag gotovog marcipana,
crvena i zelena boja za kolače,
kakao za posipanje

Priprema:
Osnovna smjesa: Tucite 4 žumanjka sa 8 dag kristal šečera, vanilin šečerom i soli. Dodajte prosijano brašno i snijeg od 4 bjelanjka. Dobivenu smjesu stavite u lim obložen papirom za pečenje koji ste prethodno premazali maslacem i, pomoću lopatice, razvucite na debljinu od 1 cm.
Pečenje tijesta: Lim stavite u pečnicu zagrijanu na 200 °C i pecite 10 – 12 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu rumenu boju. Navlažite kuhinjsku krpu, na nju iskrenite tijesto, uklonite papir za pečenje, zatim smotajte tijesto u krpu i stavite u hladnjak na 1 sat.
Priprema kreme: Jedno jaje tucite s preostalim šećerom dok ne dobijete svijetlu smjesu, dodajte 2 žlice konjaka i postupno umiješajte umjereno zaslađen pire od kestena. Na kraju dodajte žlicu kakaa i dobro promiješajte. Izvadite iz hladnjaka svitak od tijesta, pažljivo ga razmotajte, na sredinu istresite pripremljenu kremu i razmažite po cijeloj površini tijesta. Ponovno savinite tijesto u roladu, umotajte u prozirnu kuhinjsku foliju i stavite u hladnjak na 3 sata. Izvadite roladu iz hladnjaka i širokim oštrim nožem na svakom kraju ukoso odrežite plošku širine 3 cm. Čokoladu rastopite na pari i umiješajte 10 dag maslaca narezanog na komadiće. Ostavite da se malo ohladi.
Ukrašavanje: Malo čokolade namažite na jednu stranu svakog odrezanog komada rolade. Sve premažite čokoladom, prilijepite komadiće rolade, izbrazdajte površinu vilicom, posipajte prosijanim kakaom i stavite u hladnjak na 2 sata.
Ukrasi od marcipana: Radnu površinu pospite sa 10 dag šećera u prahu, u sredinu stavite 20 dag gotovog marcipana i rukama mijesite dok ne upije sav šećer. Razdijelite na dva dijela, u jedan dio dodajte nekoliko kapi crvene boje za hranu, u drugi zelene i zatim mijesite svaki komad dok ne poprimi ujednačenu boju. Razvaljajte marcipane na radnoj površini pa od crvenog oblikujte kuglice, a od zelenog kalupićima izrežite listove.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.