Tijesto (za oko 75 kom.):

✦3 jaja

✦200 – 400 ml šećera (ovisno o ukusu)

✦200 ml ulja

✦200 ml mlijeka

✦8 žlica oštrog brašna

✦1 žličica sode bikarbone

✦650 – 700 g oštrog brašna

Priprema:

 class=

Pjenjačom dobro promiješati jaja sa šećerom, postupno dodajući ulje, mlijeko i 8 žlica brašna pomiješanog sa sodom bi-karbonom. Ostaviti 2 sata na hladnom.

 class=

Potom dodati još brašna da tijesto bude čvršće i rukom zamijesiti. Ako se jako lijepi, dodati par kapi ulja. Tijesto treba biti lagano i glatko.

 class=

Od smjese otkidati male hrpice tijesta težine oko 10 g i oblikovati kuglice veličine trešnje. Svaku kuglicu dobro izvaljati dla-novima da bi bile skroz glatke, inače mogu pucati prilikom pečenja. Kuglice slagati na veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Peći na 160 °C tako da ostanu svijetle, 15 – 18 minuta.

 class=

Pečene kuglice još tople s donje strane iz-dubiti malim nožićem, pazeći da se ne ošteti gornja površina i da ne popucaju.

 class=

Mrvice tijesta samljeti.

Nadjev:

✦500 g džema od marelice
✦100 ml ruma
✦izdubljene mrvice

Priprema:

 class=

Mrvice pomiješati sa džemom i rumom. Napuniti nadjevom vrećicu kojoj se odreže vrh.

 class=

Izdubljene kuglice puniti nadjevom i lijepiti po dvije zajedno. Višak nadjeva obrisati sa strane i staviti u hladnjak da se malo stisnu.

I još:   

✦2 x po 85 ml vode

✦crvena i žuta

✦prehrambena boja

✦aroma jagode

✦kristal šećer za valjanje

Priprema:

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 25.-Breskvice-8.jpg
U dvije posudice uliti po 85 ml vode. U jednu dodati žutu boju, a u drugu crvenu i malo arome jagode po želji. U treću posudicu staviti kristal šećer.

 class=

Svaku breskvicu prvo provući kroz žutu boju po sredini, a onda krajeve umočiti u crvenu boju. Slagati ih na papirnati ručnik da se malo ocijede. Napraviti tako nekih 10 breskvica pa ih uvaljati u kristal šećer. Ostaviti do idućeg dana da omekšaju i da se malo posuše.


Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Preporučujemo vam da pogledate još jedan fini recept: Jabučna čarolija

Prethodni članakJe li vam parcela u crvenom?
Sljedeći članakPolumjeseci s orasima
Gospodarski list
Gospodarski list – sve što vrijedi znati u poljoprivredi Gospodarski list najstariji je i najčitaniji hrvatski časopis za poljoprivredu, s tradicijom dugom preko 180 godina. Kroz tri stoljeća pomaže poljoprivrednicima stručnim, aktualnim i korisnim sadržajem te i danas svakih petnaest dana stiže na adrese svojih vjernih pretplatnika. Naši autori su priznati stručnjaci, znanstvenici i poljoprivrednici. Uz tiskana i online izdanja, posjeduje bogatu biblioteku knjiga pod nazivom - Obitelj i gospodarstvo, organizira razne stručne konferencije iz područja agrobiznisa, kroz društvene mreže aktivno sudjeluje u svakodnevnici ljubitelja prirode i poljoprivrede. Opravdano je najveći specijalizirani - poljoprivredni medij u regiji. Cilj Gospodarskog lista je ostao isti od prvog broja – znanjem jačati poljoprivredu i selo.