Tijesto (za oko 75 kom.):

✦3 jaja

✦200 – 400 ml šećera (ovisno o ukusu)

✦200 ml ulja

✦200 ml mlijeka

✦8 žlica oštrog brašna

✦1 žličica sode bikarbone

✦650 – 700 g oštrog brašna

Priprema:

Pjenjačom dobro promiješati jaja sa šećerom, postupno dodajući ulje, mlijeko i 8 žlica brašna pomiješanog sa sodom bi-karbonom. Ostaviti 2 sata na hladnom.

Potom dodati još brašna da tijesto bude čvršće i rukom zamijesiti. Ako se jako lijepi, dodati par kapi ulja. Tijesto treba biti lagano i glatko.

Od smjese otkidati male hrpice tijesta težine oko 10 g i oblikovati kuglice veličine trešnje. Svaku kuglicu dobro izvaljati dla-novima da bi bile skroz glatke, inače mogu pucati prilikom pečenja. Kuglice slagati na veliki lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Peći na 160 °C tako da ostanu svijetle, 15 – 18 minuta.

Pečene kuglice još tople s donje strane iz-dubiti malim nožićem, pazeći da se ne ošteti gornja površina i da ne popucaju.

Mrvice tijesta samljeti.

Nadjev:

✦500 g džema od marelice
✦100 ml ruma
✦izdubljene mrvice

Priprema:

Mrvice pomiješati sa džemom i rumom. Napuniti nadjevom vrećicu kojoj se odreže vrh.

Izdubljene kuglice puniti nadjevom i lijepiti po dvije zajedno. Višak nadjeva obrisati sa strane i staviti u hladnjak da se malo stisnu.

I još:   

✦2 x po 85 ml vode

✦crvena i žuta

✦prehrambena boja

✦aroma jagode

✦kristal šećer za valjanje

Priprema:

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je 25.-Breskvice-8.jpg
U dvije posudice uliti po 85 ml vode. U jednu dodati žutu boju, a u drugu crvenu i malo arome jagode po želji. U treću posudicu staviti kristal šećer.

Svaku breskvicu prvo provući kroz žutu boju po sredini, a onda krajeve umočiti u crvenu boju. Slagati ih na papirnati ručnik da se malo ocijede. Napraviti tako nekih 10 breskvica pa ih uvaljati u kristal šećer. Ostaviti do idućeg dana da omekšaju i da se malo posuše.


Recept iz knjige Najbolji kolači za najbolju kuharicu

Prethodni članakJe li vam parcela u crvenom?
Sljedeći članakPolumjeseci s orasima
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.