Biskvit:

✦5 jaja

✦10 žlica šećera

✦50 ml mlijeka

✦50 ml ulja

✦9 žlica oštrog brašna

✦4 žlice kakaa

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Jaja pjenasto izmiksati sa šećerom dok ne pobijele. Dodati ulje i mlijeko, te brašno pomi­ješano s kakaom i praškom za pecivo. Smjesu uliti u kalup obložen papirom za pečenje, dimenzije 28 x 20 cm. Peći na 180 °C, 25 – 30 minuta. Ohlađeni biskvit prerezati vodoravno na dva dijela.

Krema:

✦500 ml mlijeka

✦1 čoko – nugat puding

✦6 žlica šećera

✦100 g čokolade za kuhanje

✦1 mljevena želatina

✦300 ml vrhnja za šlag

Priprema: Razmutiti puding u malo mlijeka, a osta­tak sa šećerom i čokoladom staviti kuhati. Ukuhati ulijevajući smjesu u tankom mlazu i cijelo vrijeme miješajući pjenjačom. Maknuti s vatre kad se zgu­sne. Želatinu pomiješati sa 4 žlice vode, kad nabubri umiješati u vruć puding. Pokriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. Vrhnje izmiksati u mekši šlag i pomiješati s ohlađenim pudingom te dobro izraditi.

Voće:

✦300 – 400 g svježih malina

Priprema: Na prvi dio biskvita staviti malo kreme, pa poslagati maline. Pokriti ostatkom kreme od koje oduzeti 4 – 5 žlica za dekoraciju. Poklopiti drugim biskvitom i lagano pritisnuti rukama. Preliti ganac­heom i ohladiti preko noći u hladnjaku.

Ganache:

✦200 ml vrhnja za šlag

✦150 g čokolade za kuhanje

Priprema: Vrhnje ugrijati do vrenja, maknuti s vatre pa dodati čokoladu. Miješati dok se čokolada ne otopi.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakKako se nosimo s rastom cijena?
Sljedeći članakUručeni novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja u vrijednosti 2,6 milijuna eura
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.