Dioš pita. Fini recept za pitu od oraha (mađarski dioš) s bogatim nadjevom od mljevenih oraha kojem neće moći odoljeti ljubitelji klasičnih kolača.

 width=Tijesto:
15 dag maslaca ili margarina
25 dag brašna
1 žumanjak
malo soli
1 instant kvasac

 

Nadjev:
5 jaja
20 dag šećera u prahu
2 žlice pekmeza od marelice
15 dag mljevenih oraha
1 rebro ribane čokolade

Priprema tijesta: Kvasac izmiješajte s tri male žlice mlijeka. Od svih sastojaka umijesite tijesto. Neka dva sata stoji na hladnom. Zatim razvaljajte u dva lista veličine lima i premažite nadjevom.

Priprema nadjeva: Bjelanjke istucite u čvrst snijeg. Postupno dodajte šećer i ostale sastojke. Lagano promiješajte. U namašten lim stavite prvi list tijesta, ulijte nadjev, poklopite drugim listom i pecite. Pečeno posipajte šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači – čarolija užitaka