Tijesto:
6 bjelanjaka
6 žlica šećera
3 žlice brašna
malo praška za pecivo

Krema:
6 žumanjaka
25 dag šećera
2 želatine u prahu
½ l mlijeka
½ l vrhnja za šlag
6 većih banana

Preljev:
6 dag čokolade za kuhanje
2,5 dag margarina
2 žlice ulja

Priprema tijesta: Bjelanjke sa šećerom istući u čvrst snijeg pa ručno umiješati brašno prethodno pomiješano s praškom za pecivo. Peći na 175 °C, 10 – 15 minuta.

Priprema kreme: Žumanjke miksati sa šećerom i malo odvojenog mlijeka, pa ukuhati u vruće mlijeko uz neprestano miješanje dok se ne zgusne. Kad se ohladi, staviti želetine rastopljene u 10 žlica vode. Na kraju umiješati šlag od tučenog vrhnja za šlag. Na ohlađen biskvit prethodno zaliven s malo mlijeka premazati polovicu kreme. Složiti banane prerezane po dužini.

Priprema preljeva: Otopiti na pari uz miješanje i preliti prostor između banana. Namazati drugim dijelom kreme i posipati čokoladnim mrvicama.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači 2

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakOblatne s keksima
Sljedeći članakDioš pita
Gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.