Biskvit:

✦6 bjelanjaka

✦6 žlica šećera

✦1 žlica octa

✦6 žlica oštrog brašna

✦½ praška za pecivo

Priprema: Bjelanjke umutiti u čvrst snijeg uz postu­pno dodavanje šećera. Mutiti dok se sav šećer ne otopi. Smanjiti mikser na najmanju brzinu pa dodati ocat. Na kraju špatulom lagano umiješati mješavinu brašna i praška za pecivo. Smjesu rasporediti u ka­lup obložen papirom za pečenje dimenzije 35 x 27 cm i peći na 180 °C, 15 – 20 minuta.

Preljev:

✦100 ml vrućeg mlijeka

Priprema: Pečen biskvit preliti vrućim mlijekom.

Svijetla krema:

✦500 ml mlijeka

✦2 pudinga od vanilije

✦3 žumanjka

✦120 g šećera

✦150 g margarina

Priprema: Žumanjke pjenjačom umutiti sa šeće­rom, dodati puding i malo mlijeka. Ostatak mlijeka staviti na vatru da provrije. Kada mlijeko zakuha, do­dati puding i lagano kuhati dok se ne zgusne. Pokriti prozirnom folijom. Ohlađenoj kremi dodati marga­rin sobne temperature i pjenasto izmiksati.

Tamna krema:

✦500 ml mlijeka

✦2 pudinga od čokolade

✦3 žumanjaka

✦120 g šećera

✦150 g margarina

Priprema: Na isti način pripremiti tamnu kremu uz dodatak čokolade u mlijeku prilikom kuhanja. Na biskvit staviti svijetlu pa tamnu kremu.

Dekoracija:

✦250 ml vrhnja za šlag

Priprema: Na tamnu kremu rasporediti čvrsto tuče­no vrhnje za šlag. Posuti ribanom čokoladom.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakPatlidžan – dobra pretkultura
Sljedeći članakMoje dame
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.