Kolač od sira.

Tijesto:

✦4 žumanjka

✦100 g šećera

✦1 vanilin šećer

✦2 žlice kiselog vrhnja

✦250 g maslaca sobne temp.

✦korica ½ limuna

✦450 g oštrog brašna

✦1 prašak za pecivo

Priprema: Mikserom pomiješati sve sastoj­ke i na kraju dodati brašno i prašak za peci­vo. Prhko tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti 15 minuta u hladnjaku. Podijeliti na dva jednaka dijela i na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljati na veličinu lima za peče­nje dimenzije 32 x 22 cm. Pomoću valjka za tijesto prvo tijesto pažljivo staviti u lim za pečenje.

Nadjev:

✦4 bjelanjka

✦500 g svježeg kravljeg sira

✦200 g šećera u prahu

✦korica jednog limuna

✦4 žlice pšen. krupice (grisa)

✦1 kiselo vrhnje (180 g)

Priprema: Izmutiti bjelanjke u čvrst snijeg. Dobro izmiješati sir, šećer, koricu od limuna, pšeničnu krupicu i vrhnje te pažljivo umije­šati kuhačom snijeg od bjelanjaka. Na prhko tijesto rasporediti nadjev i pokriti drugim dijelom razvaljanog tijesta. Izbockati gornje tijesto vilicom da se ne diže pri pečenju i ne popuca. Peći na 180 °C oko 30 minuta do zlat­ne boje. Ohlađeno posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Sve stručne tekstove objavljene u Gospodarskom listu u razdoblju od 2016. do 2020. godine čitajte i u našoj Digitalnoj kolekciji koju možete naručiti ovdje

Pretplatnici na sadržaj Gospodarskog lista ostvaruju pravo na besplatne savjete. Ako ste pretplatnik postavite pitanje klikom ovdje
Ako se želite pretplatiti to možete učiniti ovdje
Prethodni članakPotresena Hrvatska pokazala veliko zajedništvo!
Sljedeći članakMilijun kuna potpore međimurskim pčelarima
gospodarski
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.