Tijesto:
– 11,3 dag čokolade (s minimalno 50 % kakaa)
– 7 dag maslaca
– 10 dag šećera
– 2 jaja
– 1 žličica arome vanilije
– 6,4 dag oštrog brašna
– ½ žličice praška za pecivo
– ½ žličice soli

Krema:
– 1 vrećica Irish cappuccina
– 1 žlica vruće vode
– 30 dag krem sira
– 13 dag šećera
– ½ mahune vanilije
– 2 jaja
– 17 dag kiselog vrhnja
– 1 žlica brašna

Premaz:
– 42 dag punomasnog kiselog vrhnja
– 9 dag šećera u prahu

Priprema tijesta: Čokoladu i maslac nasjeckati, pa otopiti u mikrovalnoj ili na pari. Dodati šećer i promiješati. Umiksati jaja i aromu vanilije, te pomiješano brašno s praškom za pecivo i soli. Izliti u kalup 20 x 25 cm obložen papirom za pečenje.

Priprema kreme: Irish cappuccino pomiješati sa žlicom vruće vode. Miksati sir 2 minute dok ne postane kremast. Dodati šećer i sastruganu srž mahune vanilije i miksati opet 2 minute. Dodati jedno po jedno jaje, kiselo vrhnje i mješavinu cappuccina i miksati dok se ne poveže, pa u zadnjih 15 sekundi miksanja dodati žlicu brašna. Preliti preko tijesta i staviti peći na 170 °C, 35 – 40 minuta, dok ne dobije zlatnu boju, ali je još tekuće u sredini. Ohladiti na sobnu temperaturu.

Priprema premaza: Kiselo vrhnje izmiksati sa šećerom u prahu par minuta dok ne postane čvrsto. Preliti preko ohlađene kreme, prekiriti prozirnom folijom i ostaviti najmanje 2 sata u hladnjaku. Za ukras naribati čokoladu za kuhanje.

Recept iz knjige „Premium kolači, deserti i slastice“

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakKiflice od sjeckanih oraha
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.