Biskvit:

✦200 g šećera

✦2 žlice ulja

✦2 žlice kakaa

✦2 vanilin šećera

✦2 žličice sode bikarbone

✦4 žlice džema

✦500 ml mlijeka

✦250 g oštrog brašna

Priprema: Sve sastojke staviti u posudu i izmiksati u glatku smjesu. Podijeliti na dva dijela i ispeći dva biskvita u kalupu dimenzije 30 x 40 cm na papiru za pečenje, u zagrijanoj pećnici na 180 °C, 8 – 10 minuta.

Krema:

✦2 mljevene želatine

✦400 ml vrhnja za šlag

✦750 ml domaćeg voćnog jogurta od višanja

✦75 g šećera u prahu

Priprema: Želatinu pomiješati sa 8 žlica hladne vode i ostaviti da nabubri. Vrhnje za šlag umutiti sa šećerom u prahu, pa ručno umiješati domaći voćni jogurt. Želatinu otopiti na najmanjoj vatri i pomije­šati s 2 – 3 žlice kreme, te sjediniti s ostatkom. Kremu mazati na prvi biskvit i poklopiti drugim. Staviti u hladnjak da se dobro ohladi i stisne.

Voćni jogurt od višanja:

✦500 ml vode

✦1 puding od vanilije

✦7 žlica šećera

✦300 g višanja

✦500 ml tekućeg jogurta

Priprema: U malo vode razmutiti puding, pa uku­hati u ostatak sa šećerom. Dodati višnje usitnjene štapnim mikserom u pire i promiješati. Malo ohladiti uz povremeno miješanje, pa umiješati jogurt.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakLidl u Križu otvorio svoj treći logističko-distributivni centar u Hrvatskoj
Sljedeći članakTrajni nasadi – kad očekivati zaradu?
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.