Kore:

✦200 ml vode

✦prstohvat soli

✦125 g maslaca

✦150 g oštrog brašna

✦5 jaja

Priprema: Prokuhati vodu s malo soli i maslacem. Maknuti s vatre i dodati brašno miješajući pjenjačom u gustu smjesu bez grudica. Vratiti kuhati još 1 – 2 minute i ostaviti da se malo ohladi. Dodati miksajući jedno po jedno jaje pa podijeliti na dva dijela. Tanko razmazati pola tijesta na papir za pečenje na limu od pećnice dimenzije 36 x 30 cm. Peći na 200 °C oko 20 – 25 minuta. Na isti način ispeći drugi dio tijesta.

Krema:

✦700 ml mlijeka

✦150 g šećera

✦2 jaja

✦2 pudinga od vanilije

✦2 žlice škrob. brašna (gustina)

✦1 žličica arome vanilije

✦150 g maslaca

✦200 ml vrhnja za šlag

Priprema: Pjenjačom izmiješati jaja i šećer. Dodati puding, škrobno brašno, aromu vanilije i 200 ml mli­jeka. Ukuhati u ostatak mlijeka neprestano miješaju­ći u gustu kremu. Maknuti s vatre i pokriti prozirnom folijom. U ohlađeno umiksati maslac sobne tempe­rature, te ručno umiješati tučeno vrhnje za šlag.

Žele:

✦400 g smrznutih malina

✦60 g šećera

✦2 vanilin šećera

✦100 ml vode

✦3 žlice škrob. brašna (gustina)

Priprema: Zakuhati maline sa šećerom i malo vode. Kada se maline raspadnu, propasirati ih od koštica. U ostatku vode razmutiti škrobno brašno pa ukuhati u maline. Kuhati dok se ne zgusne. Na prvu koru sta­viti kremu, pa žele od malina.

I još:

✦500 ml vrhnja za šlag

Priprema: Drugu koru preokrenuti na drugu stra­nu, premazati čvrsto tučenim šlagom da se popune neravnine i staviti na žele. Dobro ohladiti pa posuti šećerom u prahu.

Recept iz knjige Kolači za sve prigode

Prethodni članakUspješno završen projekt za bolje upravljanje digitalnom upravom
Sljedeći članakIzazovi u suzbijanju korova
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.