Kocke s makom i sirom. Ovaj tradicionalan recept je kao as iz rukava za sve prigode, a čini ga odličan spoj prhkog tijesta i nadjeva od sira i maka.

 width=Tijesto:
– 20 dag margarina
– 50 dag brašna
– 20 dag šećera
– 1/2 praška za pecivo
– 1 jaje
– sol

Nadjev od maka:
– 50 dag mljevenog maka
– 5 dl mlijeka
– 20 dag šećera
– 1 žličica cimeta
– 8 dag gustina
– 2 jaja
– 4 žlice ulja

Nadjev od sira:
– 1 neprskani limun
– 2,5 dl mlijeka
– 30 dag šećera
– 5 dag margarina
– 3 jaja
– 4 dag gustina
– 75 dag svježega kravljeg sira

Priprema tijesta: Pomiješati brašno s praškom za pecivo i u njemu razmrviti margarin. Dodati jaje, šećer i sol, te izraditi prhko tijesto. Ostaviti na hladnom pola sata, razdijeliti u dva dijela, te polovicu staviti u zamrzivač, a polovicu tijesta u hladionik.

Priprema nadjeva od maka: Zagrijati mlijeko sa šećerom i cimetom, dodati mak s pomiješanim gustinom, pa kuhati oko 10 minuta. Maknuti s vatre i dodati razmućene žumanjke, a u ohlađeno snijeg od bjelanjaka.

Priprema nadjeva od sira: Izmiješati žumanjke sa šećerom i gustinom. Primiješati sir, naribanu koricu i sok od limuna te čvrst snijeg od bjelanjaka.

Postupak: Tijesto iz hladionika razvaljati u veličini namaštenog i pobrašnjenog lima 32×40 cm. Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira. Tijesto iz zamrzivača krupno naribati na kolač i sve zajedno peći na 175 stupnjeva oko 50 minuta. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači