Kocke s makom i sirom. Ovaj tradicionalan recept je kao as iz rukava za sve prigode, a čini ga odličan spoj prhkog tijesta i nadjeva od sira i maka.

 width=Tijesto:
– 20 dag margarina
– 50 dag brašna
– 20 dag šećera
– 1/2 praška za pecivo
– 1 jaje
– sol

Nadjev od maka:
– 50 dag mljevenog maka
– 5 dl mlijeka
– 20 dag šećera
– 1 žličica cimeta
– 8 dag gustina
– 2 jaja
– 4 žlice ulja

Nadjev od sira:
– 1 neprskani limun
– 2,5 dl mlijeka
– 30 dag šećera
– 5 dag margarina
– 3 jaja
– 4 dag gustina
– 75 dag svježega kravljeg sira

Priprema tijesta: Pomiješati brašno s praškom za pecivo i u njemu razmrviti margarin. Dodati jaje, šećer i sol, te izraditi prhko tijesto. Ostaviti na hladnom pola sata, razdijeliti u dva dijela, te polovicu staviti u zamrzivač, a polovicu tijesta u hladionik.

Priprema nadjeva od maka: Zagrijati mlijeko sa šećerom i cimetom, dodati mak s pomiješanim gustinom, pa kuhati oko 10 minuta. Maknuti s vatre i dodati razmućene žumanjke, a u ohlađeno snijeg od bjelanjaka.

Priprema nadjeva od sira: Izmiješati žumanjke sa šećerom i gustinom. Primiješati sir, naribanu koricu i sok od limuna te čvrst snijeg od bjelanjaka.

Postupak: Tijesto iz hladionika razvaljati u veličini namaštenog i pobrašnjenog lima 32×40 cm. Premazati nadjevom od maka, a zatim nadjevom od sira. Tijesto iz zamrzivača krupno naribati na kolač i sve zajedno peći na 175 stupnjeva oko 50 minuta. Ohlađeni kolač posipati šećerom u prahu.

Recept iz knjige Moji najbolji kolači

Prethodni članakPereci od heljde i maslaca
Sljedeći članakBarokne kocke
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.