Kolač od šljiva i kestena

49
Kolač od šljiva i kestena

Sastojci:
20 dag brašna
12,5 dag gotovog zaslađenog kesten pirea
10 dag usitnjenih glaziranih kestena
10 dag šećera
3 bjeljanjka
12,5 dag maslaca
3 žutanjka
0,5 dl svježeg slatkog vrhnja
1 paketić praška za pecivo
0,4 dl ruma
Priprema:
U velikoj posudi miješajte žutanjak sa šećerom dok smjesa ne posvijetli i zapjeni se. Postupno dodajte vrhnje i brašno prosijano s praškom za pecivo, neprekidno miješajući, zatim dodajte bjeljanjke i liker. U lončiću na pari rastopite maslac, premažite njime duguljasti pravokutni kalup, a ostatak u tankom mlazu ulijte u prethodnu smjesu, brzo miješajući, dok smjesa ne naraste. Ulijte pripremljenu smjesu u kalup i pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, iskrenite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Kesten pire pomiješajte s glaziranim kestenima nasjeckanima na komadiće, kolač horizontalno prerežite na 3 dijela, premažite ih pireom od kestena i stavite jedan na drugi.

Postavi pitanje autoru klikom ovdje
Prethodni članakOstali članci u ovom broju
Sljedeći članakMjera 103 IPARD programa
gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.