Biskvit (mjera je čaša od 180 ml):

✦4 jaja

✦1 čaša šećera (180 g)

✦1 čaša kiselog vrhnja (180 g)

✦½ čaše ulja (90 g)

✦2 žličice dr. Oetker korice naranče

✦1 žličica začina za medenjake

✦150 g mljevenih oraha

✦40 g kakaa

✦1 čaša oštrog brašna (120 g)

✦1 prašak za pecivo

✦150 g brusnica

Priprema: Šećer i žumanjke izmiksati pa postupno dodavati ostale sastojke. Umuti­ti snijeg od bjelanjka i špatulom ga lagano umiješati u smjesu. Na kraju dodati brusnice. Smjesu uliti u nauljen i pobrašnjen kalup di­menzije 30 x 20 cm. Peći u zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 25 minuta. Provjeriti čačkali­com da li je biskvit pečen.

Preljev:

✦3 žlice džema od marelice

✦100 ml vode

Priprema: Prokuhati vodu s džemom. Pečen i vruć biskvit izbockati čačkalicom i preliti vrućim preljivom pa ohladiti.

Ganache:

✦100 g čokolade za kuhanje

✦100 ml vrhnja za šlag

Priprema: Zagrijati vrhnje za šlag do vrenja, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mi­ješati pjenjačom dok se ne otopi. Preliti po ohlađenom biskvitu.

Recept iz knjige Moji brzi kolači

Prethodni članakOrange rolada
Sljedeći članakOdržan sastanak s proizvođačima i prerađivačima u sektoru mljekarstva
Gospodarski list
Gospodarski list je najstariji hrvatski časopis za poljoprivredu i selo koji i danas izlazi i koji je kroz tri stoljeća usmjeravao stručno, ekonomski i društveno hrvatskog seljaka i selo. Promicao je i čuvao običaje na selu i poljoprivredi i njegovao hrvatsku kulturu i jezik. List danas izlazi kao polumjesečnik na 72 stranice visoke kvalitete papira i višebojnog (kolor) tiska u formatu 210 x 275 mm. Zahvaljujući tradicionalno kvalitetnim i prije svega aktualnim i stručnim člancima, Gospodarski list stekao je vjerne, dugogodišnje pretplatnike i do danas zadržao status najpopularnijeg časopisa o poljoprivredi u Hrvatskoj. Kroz sva tri stoljeća Gospodarski list je izlazio zahvaljujući prije svega svojim vjernim pretplatnicima, poslovnim partnerima i oglašivačima, a u Gospodarskom listu surađuju najnapredniji ljudi pojedinog vremena, mnogi istaknuti znanstvenici, stručnjaci poljoprivredne proizvodnje, te mnogi drugi ugledni ljudi. Važno je napomenuti da Gospodarski list i danas kontinuitrano stvara nove vrijednosti kroz vrijedne projekte i inicijative; Gospodarski kalendar, biblioteka Obitelj i Gospodarstvo, biblioteka Hrvatsko povrće, Gospodarski oglasnik, televizijska emisija Dodir prirode, web izdanja, digitalizacija arhive 1842 – 1910 dostupne javnosti kroz projekt Hrvatska kulturna baština, izbor za najbolju poljoprivrednu ljekarnu, stručni seminar Hrvatsko povrće, stručni seminar CroVin, profilne stranice na društvenim mrežama, Društvo agrarnih novinara Hrvatske… Cilj Gospodarskog lista oduvijek je bio i ostat će prenošenje znanja, informacija i savjeta, kako bi poljoprivredna proizvodnja bila isplativa, a gospodari uspješniji.